Omroep Lingewaard

Bijzondere ontmoetingen in Lingewaardse bibliotheken…

In Nederland zijn diverse culturen. Niet alleen vanuit verschillende landen, maar ook van verschillende generaties. De bibliotheken in Lingewaard boden op 14, 22 en 30 november de mogelijkheid om van elkaars cultuur te proeven en je eigen cultuur onder de aandacht te brengen. Als uitgangspunt voor bijzondere ontmoetingen.

Wat maakt jouw cultuur speciaal? In de Bibliotheek Huissen presenteerden leerlingen van het OBC Huissen hun gewoonten en tradities op het gebied van vrije tijd, kleding, muziek en eten aan vluchtelingen. Met behulp van hun posters en presentaties werd het gesprek op gang gebracht en luisterden leerlingen vervolgens ook geboeid naar de verhalen van vluchtelingen. Aanwezige Taalmaatjes zorgden voor ondersteuning in de communicatie tussen de zeventig deelnemers.

In Bibliotheek Bemmel konden bibliotheekbezoekers meer te weten over Syrië en de geschiedenis van de Koerden dankzij presentaties van onder andere Mohammed Abdullah. In vijf groepen gingen de vijftig aanwezigen in gesprek onder het genot van traditionele lekkernijen, van suikerbrood tot appeltaart.

Op vrijdag 30 november sloten de bijeenkomsten af met een gemêleerd gezelschap van Syriërs, Irakezen, Afghanen, Koerden en Gendtenaren. Een ochtend waar in presentaties en gesprekken verschillende persoonlijke verhalen van vluchtelingen aan bod kwamen.

De bijeenkomsten werden georganiseerd door de Bibliotheek Gelderland Zuid, Vluchtelingenwerk, ROC RijnIJssel en OBC Huissen.

© Foto: Marcel Krijgsman