Lekdetec.nl Voor Derde Maal op Rij Bekerfinalist…

Bemmel – Op het programma stond de halve finale voor de Nationale Beker tegen Loon Lions uit Landsmeer. Door een overwinning een dag eerder op het CTO had bekerhouder Lintex Binnenland zich opnieuw geplaatst voor de finale. Een overwinning voor Lekdetec.nl zou dus voor het derde jaar op rij een finale tegen Lintex Binnenland opleveren.

De thuisploeg trad aan met de nu ook thuis teruggekeerde Kris Biesters. De binnenkort verwachte rentree van Lisanne de Jonge zou het team daarmee voor het eerste dit seizoen compleet maken. Loon Lions moest aantreden zonder de recent geblesseerd geraakte Fieke Ligthart (gebroken middenhandsbeentje) en zonder de langdurig op vakantie zijnde Sanne van Dongen.

Wedstrijden tegen Loon Lions zijn bijna altijd zeer spannend en dat was terug te zien bij de speelsters. Het begin was nerveus, zeker aan de kant van Lekdetec.nl. Weliswaar opende Jacobine Klerx het bal met een driepunter, maar verder oogde het spel de Bemmelse ploeg stroef. Uiteraard speelde de als vanouds scherpe verdediging van Loon Lions daarbij een rol. De Landmeerse lijstaanvoerder steunde vooral op de point guard kwaliteiten van Tanya Broring, het inside werk van Marlous Nieuwveen en de schutterskwaliteiten van Beau Baars en Tessel van Dongen. Na 10 minuten was het 17-16.

Een 9-0 run van Loon Lions zorgde voor het eerst voor een gat na 13 minuten. Coach Thijs Sloot wisselde naar een zoneverdediging en dat wierp vruchten af. Onder aanvoering van Loyce Bettonvil werd de achterstand verkleind en omgezet in een kleine voorsprong (31-29). Goede scores van Tessel van Dongen deden de balans weer omslaan maar bij rust was het evenwicht weer volledig hersteld: 35-35.

Lekdetec.nl kwam te slap uit de kleedkamer. Tanya Broring liet zien niet alleen prachtige assists te kunnen geven (9 deze wedstrijd); via twee driepunters van haar en een drietje van Tessel van Dongen liepen de gasten ineens weg. Lekdetec.nl reageerde gefrustreerd, liep tegen een technische fout aan en door nog twee prachtige drietjes (Beau Baars) achter de feiten aan. De Bemmelse formatie kwam moeizaam tot scoren, het schot wilde niet vallen en de logische achterstand na drie kwarten bedroeg 12 punten: 45-57.

Het massaal opgekomen publiek (De Schaapskooi zat weer lekker vol) ging er maar eens achter staan. En ineens was daar de broodnodige felheid aan de kant van Lekdetec.nl. Lisa Schoen stond aan de basis van een 10-0 run die de spanning binnen drie minuten terugbracht: 55-57.

Rowie Jongeling speelde in deze fase een cruciale rol. Ze pakte aan aantal zeer belangrijke aanvalsrebounds en scoorde de nodige punten. De verdediging van Lekdetec.nl had ineens grip op de Landmeerse schutters waardoor Loon Lions te afhankelijk werd van het harde werk van Marlous Nieuwveen. Zij hield haar ploeg in de slotfase in de race maar maakte tegen een ontketende Loyce Bettonvil haar 5e fout vlak voor tijd en daarmee brak het verzet van Loon Lions. Alhoewel de toegekende vrije worpen door de spanning slecht benut werden (2 uit 6 in de laatste minuut), hield de thuisploeg het initiatief, dwong belangrijk balverlies af en won het de wedstrijd uiteindelijk met 69-67.

Niet alle speelsters van Lekdetec.nl waren in topvorm en eigenlijk werd er maar 1 kwart sterk gespeeld. Desondanks toonde de ploeg opnieuw ‘resilience’ (veerkracht) en hield het geloof in eigen kunnen. Karin Kuijt speelde sober maar solide, Rowie Jongeling liet zien hoe sterk ze fysiek is als het er op aankomt, Loyce Bettonvil buffelde zich naar de basket (21 pts, 12 rebs) en Jill Bettonvil was bij vlagen heel sterk.

Maar gewerkt is er en daarom staat de ploeg voor de derde keer op rij in de finale tegen Lintex Binnenland. Een geweldige prestatie. En…..driemaal is scheepsrecht.