Omroep Lingewaard

Onvoltooid verleden tijd…

“Of dat ik even wil helpen met het huiswerk van geschiedenis” luidde de vraag van mijn dochter een tijdje terug. Ondanks dat het niet echt één van mijn favoriete vakken op school was, is mijn interesse in geschiedenis de laatste jaren wel flink aangewakkerd. De Tweede Wereldoorlog intrigeert mij en de geschiedenis van Lingewaard en dan met name Doornenburg heeft me ooit eens dusdanig enthousiast gemaakt dat ik er maar meteen een hele website over heb gemaakt. Helaas betrof het huiswerk van dochterlief niks van dit alles. We moesten er heel wat verder voor terugreizen in de tijd. Naar de periode van de Romeinen welteverstaan. Niet echt heel moeilijk zou je denken maar de vraag waar ze niet uitkwam was in mijn ogen ronduit belachelijk. Een vage muurtekening van Romeinse strijders waarbij je aan de omschrijving van het strijdtenue en de wapens moest zien te ontdekken welk poppetje er bedoeld werd. Een vergrootglas moest er aan de pas komen en dan nog was bijna niet te zien welk wapen bij welke omschrijving hoorde. Een tijdrovend werkje. Zonde.

Begrijp me niet verkeerd. Er is helemaal niks met kennis opdoen over onze geschiedenis. En feit is dat hoe ouder de aarde wordt hoe meer geschiedenis er te leren valt. Mijn mening is dat de geschiedenis die onderwezen wordt bij moet dragen aan de toekomst. Met andere woorden we moeten niet alleen de geschiedenis leren maar ook leren van de geschiedenis. Neem nou bijvoorbeeld onze kalender, onze maanden, deze stammen uit de Romeinse tijd. Afgeleid van de God Janus, en Keizer Augustus om maar eens wat te noemen. Dat zijn interessante dingen om te weten omdat deze geschiedenis eigenlijk ook vandaag nog actueel is.
We kunnen leren van wat er ooit waar dan ook ter wereld gebeurde. Leren van de fouten maar ook leren van wat er wel goed ging.
Veel dingen die nu gaande zijn in de politiek worden in de media al vergeleken met zaken uit het verleden. De opstand tegen een bepaalde bevolkingsgroep. Het opruien. Het bouwen van muren etc. Dingen die toen gebeurden met alle gevolgen van dien. Een geschiedenis waarvan je zou denken dat men ervan geleerd heeft.
Belangrijker nog dan het herkennen van de strijders van toen is het herkennen van de strijders van nu. In welke vermomming of achter welk masker gaan ze schuil. Welke wapens gebruiken ze en op welke manier slaan ze toe.

Afgelopen weekend was ik aanwezig bij “trug ien de tied aon de hand van een lied”. Een voorstelling waarbij er over het vroegere Doornenburg werd gezongen, waarbij foto’s voorbij kwamen en het leven in de oorlog en de evacuatie werden uitgebeeld. Soms pijnlijk herkenbaar voor veel mensen in het publiek en ik weet zeker dat niemand van ons zou willen dat deze geschiedenis zich gaat herhalen.
De oude foto’s riepen een gevoel van nostalgie op, weemoed. Vroeger toen alles anders was. Anders. Niet beter want hoe de mens ook klaagt over deze tijd, nog steeds moeten we ons beseffen hoe goed we het hebben. De schoolfoto’s van vroeger lieten duidelijk zien welke kinderen het thuis niet breed hadden. Het was een tijd van slechte economische omstandigheden, maar ons land, en ook Doornenburg is er weer bovenop gekomen. Veel dingen verdwenen en veel andere zaken kwamen daarvoor terug.
Dankzij de digitale tijd waarin we leven kunnen allemaal met een paar klikken op de laptop, of telefoon weer even terugreizen in de tijd. En niet alleen naar de geschiedenis van ons mooie dorp en onze mooie gemeente maar ook naar de tijd van de Holbewoners, de Jagers en de boeren en….. de Romeinen.
Samen met mijn dochter ontcijferde ik de muurtekening en zochten we op internet naar antwoorden. Antwoorden op vragen uit de geschiedenis blijken dan toch een stukje gemakkelijker te vinden dan antwoorden op vragen over het heden en de toekomst.

We moeten onze geschiedenis koesteren. Er wijze lessen uit leren en de belangrijke dingen doorgeven aan de volgende generaties.
Binnen niet afzienbare tijd zal ook de tijd waarin we nu leven tot het verleden behoren zullen ook wij geschiedenis zijn. Laten we er het beste van maken en hopen dat onze verhalen worden doorverteld. Niet vergeten maar herinneren. Want zolang er mensen zijn zal er altijd geschiedenis gemaakt worden. Doe het wijs.
Onvoltooid verleden tijd.

Fijn weekend allemaal
Joyce Derksen
(Voor er wie geïnteresseerd in is. Dit is de website die ik destijds maakte, Doornenburg van nul tot nu: www.rijmexpres.nl )