Omroep Lingewaard

Strooigoed…

Column Joyce Derksen

De maand december is weer begonnen, en deze staat als de feestmaand bekend. Dit geldt voor mij al helemaal als je net als je beide ouders en je kleine neefje zelf ook nog jarig bent. Het is dus vooral de maand, van cadeautjes kopen, en er is ook alweer een surprise klaar. Er moeten gedichten komen voor deze en gene, en niet zelden vraagt men mij om hulp, zo ook weer dit jaar. Een berichtje in de mailbox met een vraag voor een gedicht en een paar gegevens, ”Heb je daar iets aan?”. “Ja hoor” mail ik terug, en binnen een klein kwartiertje heb ik een rijmpje op papier staan, Ik zou er bijna een fulltime baan van kunnen maken ware het niet dat het dichten zich veelal concentreert rond de tijd van Sinterklaas. De rest van het jaar kan ik dus niks met mijn hersenspinsels op rijm beginnen helaas.
Zoals jullie al wel gemerkt hebben ben ik gek op schijven, soms met een knipoog, soms met een lach en een traan. Serieus, grappig of met een boodschap, ik heb het mijn hele leven al gedaan. Het kan gaan over dingen uit mijn dagelijkse leven, maar ook over wat er te zien was op tv. Of ik lees iets in de krant of online, en daar kan ik dan weer wat mee.

Zo was er bijvoorbeeld nogal wat ophef, over een aflevering van “De Rijdende Rechter” deze week. Niet zozeer over de inhoud van het programma maar over één van de verweerders, een vrouw die volgens velen wel erg veel op een man leek. Beledigende woorden en hele discussies waren er vervolgens te lezen op het wereldwijde web, de vrouw verscheen samen met haar man bij RTL Boulevard en zei “Ik ben gewoon een vrouw en ben geen transgender omdat ik nou toevallig een lage stem heb.” Over transgender gesproken het woord genderneutraal staat dit jaar hoog in de top tien van meest irritante woord. De woorden me-time, super, papadag, loverboy en shinen hebben ook niet zo goed gescoord. Ik moet zeggen dat ikzelf het hele papadag een omstreden gebeuren vindt, evenals dat een vader die een dagje thuis is volgens sommigen aan het oppassen is op zijn eigen kind?!

Zo gebeuren er genoeg dingen om me heen waarover ik mijn licht kan, en laten schijnen mag en ook in onze gemeente valt er altijd wel wat te beleven zoals ook afgelopen vrijdag. Het Lingewaards vrijwilligersgala een gezellig maar zeker ook serieus evenement, waarbij er prijzen aan de beste vrijwilliger en de meest betrokken ondernemer werden toegekend. Patrick Zweers en Simone Roding gingen er met de prijzen vandoor, het was een geweldige avond, een compliment aan de organisatie en alle artiesten hoor.
Zoals ik al zei, we gaan de feestdagen tegemoet maar het is ook een tijd waarin de dagen korten en sommige mensen veel alleen zijn. Vergeet hen alsjeblieft niet, een kaartje of een bezoekje vinden zij vast heel erg fijn. Want juist in de maand waarin we rijkelijk met pekel en snoepgoed gooien kunnen we ook wel wat vaker met lieve woorden en complimentjes strooien.

Ik ga me nu maar eens verder buigen over de gedichten en kom je er zelf niet uit, schroom niet om me om hulp te vragen, ik zit toch nog in de flow van het rijmen de komende dagen.
Tot zover mijn stukje op rijm, ik wens iedereen een fijne weekend en een fijne Sinterklaas met elkaar Geniet van de laatste koude, donkere, meest gezellige maand van het jaar.