Omroep Lingewaard

Gescheiden inzameling drankkartons vanaf 1 januari 2016

Vanaf 1 januari kunnen inwoners van de gemeente Lingewaard drankkarton scheiden van het restafval.

Drankkartons zijn de kartonnen verpakkingen van zuivelproducten, vruchtensappen, bronwater, wijn, soepen en sauzen.  De drankkartons kunnen samen met het plasticverpakkingsafval in de duo-container worden aangeboden. Met het gescheiden aanbieden van drankkarton  kunnen inwoners de hoeveelheid restafval verder terugdringen en daarmee bijdragen aan recycling. De gemeente verwacht mede door deze maatregelen in 2016 een verdere afname van de hoeveelheid restafval.

Na de inzameling wordt het drankkarton van het plastic gescheiden in een sorteercentrum. Vervolgens gaan de verpakkingen naar een fabriek waar ze worden gerecycled. Alle materialen die verwerkt zijn in een drankkarton zijn goed recyclebaar. Hierdoor zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig.

De gescheiden inzameling van grondstoffen is enorm toegenomen sinds de start van de inzameling in de grondstoffencontainer. De hoeveelheid GFT-afval is toegenomen met meer dan 15% en de hoeveelheid plastic afval met meer dan 100%.

De inzameling van blik blijft in 2016 ongewijzigd. Dat betekent dat het nog steeds bij het restafval mag worden aangeboden. Blik wordt, na inzameling, middels nascheiding eenvoudig teruggewonnen uit het restafval en hoeft hierdoor dus niet gescheiden te worden ingezameld.