Omroep Lingewaard

Bruist Huissen centrum nog wel?

TERUG VAN WEGGEWEEST.
U heeft enige tijd mijn columns moeten missen vanwege mijn verhuizing van Huissen Centrum naar de mooie wijk Loovelden. Dat slokte al mijn aandacht op. Vanaf nu kunt u met regelmaat mijn columns weer lezen bij omroep Lingewaard.

G R I J P J E K A N S!

Mijn vertrek uit het centrum van Huissen doet pijn. De gezelligheid zal ik zeker gaan missen. Je komt altijd wel iemand tegen voor een praatje.
Als het zonnetje schijnt lopen de terrassen al snel vol.
Toch heb ik ook moeten constateren dat het minder druk aan het worden is.
Regelmatig lege winkels. Geen stadskantoor meer. Staat al sinds eind 2011 leeg.
Wat heeft dat inmiddels wel niet gekost?

BRUIST HUISSEN CENTRUM NOG WEL?

Elders zien we grote winkelketens verdwijnen. Kopen via internet neemt een vlucht.
Kleinere winkels komen en verdwijnen vaak weer snel. Winkeliers worden passanten.
Gelukkig beschikt Huissen nog over een aantal sterke ondernemers.

Zaken als bijvoorbeeld V & D en Sporthuis Centrum zijn inmiddels gevallen.
Daartegenover staat per 1 juni 2016 de komst van het Franse Decathlon in de Rijnhal. Een grote concurrent voor de Lingewaardse middenstand!

Tijd dat zowel het college als de burgers zelf initiatieven ontplooien om Huissen weer de oude glans van weleer te geven.

HET CENTRUM MOET WEER GAAN BRUISEN!

Stichting Vrienden van Huissen heeft daarvoor een eerste stap ondernomen. De gemeente heeft vergevorderde plannen de Markt te renoveren.
De Markt moet het bruisende hart van Huissen worden.
En de Vrienden van Huissen willen met hulp van veel sponsors op die gerenoveerde markt een muziekpodium, Odeon genaamd, schenken aan ondernemers en burgers.

Het ontwerp is al klaar. Een geweldig eerbetoon aan de Huissense glastuinbouw van weleer. Veel, heel veel gezinnen hebben hun bestaan te danken aan die glastuinbouw.
De lijnen van het prachtige glazen dak zijn de lijnen van de Vierakkerstraat, Langestraat en de toegang tot de dijk.
Een sieraad en aanwinst voor het stadje van plezier.

In januari 2016 heeft reeds een informatieavond plaats gevonden voor zowel bewoners als ondernemers en gemeente.
Puur informatief.
En wat zien we? Huissen hater nummer 1, Sjaak Veldkamp, stookt zowel in zijn column als in een redactioneel stuk in het Gemeente Nieuws direct weer een vuurtje aan over Huissen.
Wie had hem eigenlijk uitgenodigd?
De Vrienden van Huissen in ieder geval niet!
Wijkplatform? Een collegelid? De ondernemersvereniging? Het zal nooit duidelijk worden.

Het had mooi geweest als de ondernemersvereniging haar visie over de toekomst van het centrum naar voren had gebracht. Spraken de aanwezige bestuursleden die avond nou namens de hele club of voor eigen parochie?
En dan het wijkplatform. Willen zij zich nu echt bemoeien met het ontwerp, de exploitatie en bezettingsgraad van de Stichting Vrienden van Huissen?
Of met de positie, geluidsoverlast en vergunningen? En of het een hangplek wordt ligt gewoon aan handhaving door de gemeente!
Waar was het wijkplatform toen het Stadhues een andere bestemming kreeg dan multifunctioneel? In geen velden of wegen waren zij te zien.
En daarnaast doen ze er ook al een jaar of zes over om eindelijk een verbeterd verkeersplan voor het centrum te realiseren.
Kortom, nu geen woorden maar daden!

BRUISEN NOEM JE DAT!

Gelukkig heeft het Bestuur van de Vrienden van Huissen inmiddels al zeer positieve gesprekken gevoerd met een deel van mogelijke gebruikers.
Zo maar een aantal namen. De Bevelanders, Torkest, de Kraonige Zwaone, Stinase, de Volharding, De Stedelijke Muziekvereniging, de Umdracht, het Exodus Comité, Stichting Huissen Bloemenstad, Piratenkoor Huissen.

De foto spreekt boekdelen.

En dan heb ik het nog niet over individuele muzikanten. Teveel om op te noemen. Ik maak een uitzondering voor singer/songwriter Hans Witjes die recent een cd heeft gelanceerd!

Zomeravond concerten voor o.a. vakantiegangers, winkelzondagen, marktdagen, theatervoorstellingen, modeshows, pruvenement, boekenmarkt zijn zo maar wat voorbeelden waar ondernemers in het centrum hun voordeel mee kunnen doen.

Dat bereiken we door schouder aan schouder met de neuzen één kant op het kado van de Stichting Vrienden van Huissen te koesteren!

HUISSEN, GRIJP JE KANS!

Bert Gerritsen

Bert_20160307_162153