Omroep Lingewaard

Video: Lingewaard in 2016 in beweging …

aldus sprak burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven in haar nieuwjaarstoespraak op 8 januari 2016 in Ontmoetingscentrum Doornenburg.

Omroep Lingewaard filmde de toespraak en sprak kort met de burgemeester.

De volledige toespraak kunt u hier zien. De tekst treft u hieronder aan.

Toespraak Burgemeester Schuurmans-Wijdeven

2016 is vandaag al weer 8 dagen oud.  2015 gaat de boeken in als een bijzonder jaar. Een jaar waarin onze Westerse grondwaarden beproeft werden. Waarin onze bondgenootschappen onder druk kwamen te staan en waarin ons gevoel van veiligheid en grote afstand tot brandhaarden is veranderd; nu het ons, door aanslagen, dreigingen en de vluchtelingenstroom, heel direct raakt. Het is dichtbij.

2015 was het jaar waarin Lingewaard het thema Omzien naar Elkaar kende. Dit met het oog op de decentralisatie van de zorg van de landelijke en provinciale overheid naar de gemeente. Er waren veel doemdenkers bij deze decentralisatie. Alles zou verkeerd gaan, vele mensen zouden in de kou komen te staan, de gemeenten konden deze zorg nooit aan. Zo werd ons in 2014 door deze mensen voorgespiegeld. Ik ben verheugd te constateren dat zij geen gelijk hebben gekregen, dat de zorg in onze gemeente op een adequate wijze is gecontinueerd; er zijn geen grote groepen mensen in grote problemen gekomen door de overgang van de zorg naar Lingewaard. Natuurlijk is er hier en daar iets niet helemaal niet goed gelopen maar dat had in de oude situatie ook kunnen gebeuren. Iedereen werkt hard en doet zijn of haar best om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Maar waar mensen werken, zeker onder grote druk, gaan soms dingen fout. Het verschil is echter dat de gemeente veel dichterbij is; wij kennen onze inwoners, de afstand is korter en de problemen kunnen daarom veel eerder worden gesignaleerd en aangepakt. Dat is één van de grote voordelen dat de gemeente DE overheid is geworden voor de zorg. Ik wil iedereen die zich heeft ingezet om deze complexe overgang soepel te laten verlopen complimenteren en dankzeggen voor de inspanningen.

2016 gaan we in onder het motto Samen in beweging.
Overheid en inwoners bewegen steeds meer samen. Samen verantwoordelijk voelen voor de gemeenschap. Samen initiatieven tot een goed einde brengen, samen de schouders eronder. We gaan dit jaar onderzoeken hoe we deze rolverdeling verder kunnen uitdiepen.

Samen in beweging; ik sprak al over de vluchtelingenstroom, mensen die zich dwars door Europa bewegen op zoek naar veiligheid en rust. Mensen die gewoon weer willen wonen, werken en hun kinderen een toekomst willen bieden. Onze gemeente heeft het afgelopen jaar aan een aantal van hen crisisonderdak geboden. Inwoners, organisaties, verenigingen en bedrijven van Gendt waren samen in beweging. In een een tijdsbestek van enkele dagen realiseerden zij een thuis voor mensen die anders letterlijk in de kou hadden gestaan. Voor hun inzet en gastvrijheid ben ik hen zeer dankbaar.

De behoefte aan huurwoningen neemt toe; huizen voor onze eigen inwoners maar ook voor de nieuwe inwoners, de verblijfsgerechtigden. Wij zijn met partijen in gesprek om te kijken of we in staat zijn om aan deze vraag te kunnen voldoen. We vinden het belangrijk dat mensen die in onze gemeente komen wonen inburgeren, deelnemen aan onze samenleving en samen met ons in beweging komen. We spannen ons in om ook deze nieuwe inwoners een plaats te geven, maar willen wel zorgvuldig borgen dat de balans in onze gemeente of in individuele kernen niet doorslaat. Draakvlak bij onze eigen inwoners is essentieel om integratie succesvol te laten zijn.

Samen in beweging is het thema van 2016 omdat Lingewaard een zeer sportieve gemeente is -zowel in verenigingsverband maar ook recreatief. Er wordt hier vooral veel gewandeld en gefietst door inwoners maar ook veel door mensen uit de regio. In 2016 zullen dat er nog meer zijn. Want in mei zal de Giro d’Italia dwars door Lingewaard gaan, langs alle kernen. Een prachtige internationale promotie van onze mooie gemeente. Ik roep bedrijven, verenigingen en organisaties op van die gelegenheid gebruik te maken en eraan bij te dragen dat Lingewaard er die dag goed op staat. Daarnaast wordt onderzocht of er vooraf een recreatieve wielertocht kan worden georganiseerd voor onze eigen wielerfanaten. En dat zijn er heel veel in onze gemeente. Op 8 mei kleurt Lingewaard roze, de kleur van de leiderstrui van de Ronde van Italia. En toevallig een kleur die ook om een andere reden passend is; op 8 mei is het namelijk Moederdag.

In juli trekt de honderdste vierdaagse door onze gemeente en ook daar gaan we ook een geweldig sportief feest van maken, met bijzondere activiteiten. Maar daar gaan we u nog nader over informeren in het voorjaar.

Bas Heijne schreef in een lezenswaardige column in de NRCnext van afgelopen week over hoe steeds meer mensen zichzelf zien als een vertegenwoordiger van een algemene overtuiging. En dat de politiek zich steeds meer laat leiden door kleine groepen mensen die veel aandacht krijgen in de media. Waarbij de zwijgende meerderheid in het krakeel niet langer gehoord lijkt te worden.

Juist in deze tijd blijft het de opdracht van politici en bestuurders om steeds te kijken naar het gemeenschapsbelang, het belang van al onze inwoners. Het is belangrijk om de rug recht te houden, ook onder druk van een kleine groep. Het hanteren van zuivere afwegingskaders en niet je laten leiden door emotie en nabijheid. In de gemeenteraad van Lingewaard, het hoogste orgaan van onze gemeente, worden besluiten zorgvuldig gewogen en besproken.  De besluitvorming gebeurt juist in deze barre tijden, juist in een raad die in het verleden een andere pers had, na een goed debat, met respect voor elkaars standpunt.
Coalitie en oppositie zijn het niet altijd met elkaar eens, maar samen wordt er bewogen naar democratische meerderheden en ik ben ervan overtuigd dat ook in 2016 die gezamenlijkheid meer gevonden gaat worden.

Het gemeentebestuur is samen met de ons omliggende gemeenten in beweging en in continue overleg, om gezamenlijk te komen tot betere dienstverlening aan onze inwoners. We werken samen met u, onze inwoners en bedrijven om onze diensten te laten aansluiten op uw vraag. Zo hebben we afgelopen maand een nieuwe app geïntroduceerd waarin bedrijven, uit Lingewaard maar ook uit de regio zich kunnen inschrijven om zo hun producten en diensten aan elkaar en aan ons bekend te maken. Zo stimuleren wij de lokale en regionale economie en daarmee de werkgelegenheid.

We zijn hier in Doornenburg waar twee parels voor de toerist liggen: het kasteel en het fort. Het fort wordt in maart heropend na een grondige verbouwing waarbij prachtige belevenissen voor jong en oud worden aangebracht. Het bruist in dit dorp, het bruist in onze gemeente, er gebeuren mooie dingen, vaak door particulieren geïnitieerd. Ik denk aan Providentia, de verbouwing van de kerk in Bemmel tot een theater maar ook aan bedrijven. De nieuwe AH in Huissen bijvoorbeeld, die één van de mooiste AH-winkels van Nederland wordt. De gemeente werkt samen met marktpartijen aan de ombouw van het Stadhues voor ouderen van Sancta Maria en daarna een nieuwe bestemming als appartementcomplex, gecombineerd met een culturele functie. Ook De Kinkel wordt prachtig gerenoveerd.

En dan heb ik het nog niet over al die prachtige evenementen en activiteiten die voor 2016 in de planning staan. We zijn Samen in Beweging. En dat moet ook. Want zoals Darwin zei: Het zijn niet de sterkste soorten die overleven, niet eens de intelligentste. Het is de soort dat het beste reageert op veranderingen!

Dames en heren, als voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en van de gemeenteraad wens ik u namens het gehele gemeentebestuur een gezond en voorspoedig 2016.