Omroep Lingewaard

Oude bekenden in het bestuur Historische Kring Huessen

Vorige maand heeft de Historische Kring Huessen een flinke wisseling in het bestuur doorgemaakt. Voorzitter Wilfried Derksen hield het na twee termijnen van vier jaar voor gezien.

Voor de vacante positie meldde Emile Smit zich.

Hij was al eerder voorzitter, namelijk van 1986 tot 2000. Verder trokken Erik Laurentzen, Frans Pauwelsen en Henk Eerden zich terug.

Voor hen zijn er vooralsnog twee opvolgers, beiden ook oud-gedienden. Jan Zweers werd vice-voorzitter, Ruud Vermaas secretaris.

Het nieuwe bestuur wacht een zware taak. De gemeente Lingewaard wil haar onroerend goed afstoten en dat betekent, dat de Historische Kring het pand “Hof van Hessen” in eigendom zal moeten verwerven, als zij het daar gevestigde Stadsmuseum wilt voortzetten.

Op donderdag 12 mei is er in De Buitenpoort een ledenraadpleging over de te volgen strategie.

Naast deze minder positieve ontwikkeling staat er dit jaar heel wat op de rol.

Tot in de zomer is in de “Hof van Hessen” de tentoonstelling “200 jaar Nederlands” te zien. Verder werkt de Kring mee aan meer activiteiten ter gelegenheid van het feit, dat de zogenaamde “Kleefse enclaves” in 1816 Nederlands werden.

Op 1 juni zijn er activiteiten in Zevenaar en Wehl; daarom vindt een lezing over de overdracht in Huissen op donderdag 2 juni plaats in de Buitenpoort om 20.00 uur. Er komt een “reizende tentoonstelling” en er wordt hard gewerkt aan een mooi boek.

In Huissen zijn op 10 juli, 14, 21 en 28 augustus “overdrachtswandelingen” gepland.

Daarin wordt getoond wat er nog zichtbaar is, van dat wat er rond 1816 in het stadje was.

En – niet het minste – op 10, 12 en 13 mei zullen honderden basisscholieren de tentoonstelling in de “Hof van Hessen” bezoeken.

Bij de jaarlijkse nominatie van de Rabobank clubkasactie is de Historische Kring als vijfde geëindigd. Dat levert voor de Kringkas een mooi bedrag op.

De Kring bedankt ieder, die hieraan door zijn stem heeft bijgedragen.

stadsmuseum 2014