Omroep Lingewaard

Hoe werd Huissen Nederlands?..

Op 1 juni 1816 werd Huissen definitief Nederlands. Dat wordt dit jaar gevierd. In het Stadsmuseum “Hof van Hessen” is al enige tijd een tentoonstelling aan de gang over deze gebeurtenis. Nu is Huissen niet de enige plaats die precies 200 jaar Nederlands is op 1 juni a.s. Die dag zijn er dan ook vieringen in Zevenaar en Wehl. De Historische Kring Huessen heeft daarom haar lezing één dag na dato, op donderdag 2 juni.
De lezing wordt gegeven door dr. Emile Smit, die in 1975 op dit thema promoveerde. Hij zal ingaan op de vraag, hoe de zogenaamde Kleefse enclaves ontstonden en hoe ze in de achttiende eeuw bij Pruisen gingen horen. Daarna komt het verhaal aan de orde over de lastige diplomatieke onderhandelingen over de overdracht, die meer dan twintig jaar in beslag namen. Afgerond wordt met de gebeurtenissen op 1 juni 1816.
De lezing vindt – zoals gezegd – plaats op donderdag 2 juni, om 20.00 uur. in De Buitenpoort, Helmichstraat1, 6851 CB Huissen. Leden van de Historische Kring Huessen, maar voor de gelegenheid ook andere belangstellenden, zijn van harte welkom. (www.huessen.nl)
Heeft u de smaak te pakken gekregen? Maak een keer een tocht per fiets of auto door de betreffende gebiedsdelen (Liemers, Betuwe, etc.). De route “Kleefse enclaves” is te vinden in de Toeristische Informatie Lingewaard 2016 (blz. 21-23) welke verkrijgbaar is bij de VVV (Vierakkerstr. te Huissen). Een knooppuntenkaart kan hierbij handig zijn.
Huissen in 1732