Omroep Lingewaard

Column de Klepperman: Valhelm verplicht…

Er komt een tijd, dat het meedoen aan de een of andere sport geen genade meer vindt in de ogen van Vadertje Tijd, die onverbiddelijk is in zijn blokkade. De meest voor de handliggende keuze zou afhaken zijn, maar de mens is vindingrijk en zo moet ooit in Frankrijk een genie op het idee gekomen zijn jeu de boules of pétanque te gaan spelen en te propageren.
Die reclamecampagne heeft kennelijk zo goed gewerkt, dat het ketsen van de elkaar dwarsliggende ballen zelfs tot in Huissen is gaan doorklinken. Hoewel de gekozen naam “de Ketsers” in bovengeschetste ontwikkeling niet origineel was, eiste de verzameling ballengooiers wel het eerstgeboorterecht op.

Zelfs raakte het francofiele gezelschap snel ongewild zwanger van een voldragen tweede vereniging bouleszwaaiers en Huissen schiep daardoor een voor allen voordelige concurrentie. Tientallen waagden een bal op het balletje te mikken en dus daagde men zondag 8 juni gelijkgestemden uit in een professioneel op de Markt gedropte bak de werpkracht en -precisie met elkaar te meten. De dochter noodde de moeder en uit de wijde omgeving kwamen boulefielen de concurrentie vergroten.
Uitgedost in ter zake passende out-fit werd er met gretigheid gestreden. Poetsdoeken om het contact met de metalen bal te vergroten, hele sessies als de tactiek bij een cruciale worp op elkaars inzichten moest worden afgestemd, een alleszeggende duim in de lucht als de besproken strategie het gewenste resultaat had opgeleverd. Met veel fanatisme werd de bal met vrij grote zekerheid door de vochtige lucht geslingerd, waarbij de richting toch niet altijd de gewillige hand volgde.
Deskundige deelnemers hadden echter niet altijd dát grote vertrouwen in de concurrentie, want tot de wat vreemde beschermende maatregelen behoorde een heuse valhelm, waarmee een gewichtige deelnemer zijn vermoedelijk waardevol hoofd sierde. Zo van afstand heb ik geen andere beschermers gezien, al zou een tok bij deze sympathieke sportbeoefening aan te bevelen zijn naast de al gememoreerde valhelm.

Piet Driessen (De Nieuwe Koerier, 24/6/1997)