Omroep Lingewaard

8 en 9 september Open Monumentendag

Historische Kring Gente

Open Monumentendagen op 8 en 9 september 2018 met als thema In Europa

In Gendt is het Oorlogsmuseum Niemandsland, naast Villa Ganita van de Historische Kring Gente, op deze dagen te bezoeken. De openingstijden zijn beide dagen van 11.00 uur tot 17.00 uur. Het adres is Nijmeegsestraat 19, 6691 CK Gendt.

Het Oorlogsmuseum Niemandsland is een stichting die zich tot nog toe met name bezighoudt met de periode in de Betuwe tussen 1939 en 1945, de Tweede Wereldoorlog. Dit gebeurt door beelden en voorwerpen en oorlogsmateriaal tentoon te stellen uit deze regio om zodoende het verhaal van mensen en monumenten In Europa en met name in de Betuwe te onderwijzen en te verduidelijken. In de Tweede Wereldoorlog is in Europa namelijk heel lang in de Betuwe gevochten, door Geallieerden en Duitsers, waardoor een groot deel van de bevolking huis en haard moest verlaten. Bij terugkeer was er nog een lange tijd voor de wederopbouw nodig.

De tentoonstelling is in periodes onderverdeeld. Zo zie je de begintijd toen de oorlog dreigde, vervolgens de eerste oorlogsjaren onder de bezetter toen het in de Betuwe nog relatief rustig was en de bombardementen op het hoogtepunt toen ongeveer 90% van Gendt getroffen werd. Dat was de tijd van de evacuatie, daarna na de bevrijding kwam de wederopbouw. Moeilijke tijden waarin net als nu in Syrië en Afghanistan, men er het beste van probeerde te maken.