Omroep Lingewaard

Arnhemse sociale onderneming wint IGNITE Award 2020

Sociaal ondernemer Bob van den Berg is de winnaar van de IGNITE Award 2020. Met zijn onderneming Tworby won hij donderdagmiddag 12 november in de finale de eerste prijs. Hiermee heeft hij een investeringsbedrag van 100.000 euro ontvangen. Na de ontknoping was Van den Berg tot tranen toe geroerd: “Dit is onbeschrijfelijk.”

Fiets omgebouwd tot driewieler

Met Tworby wil Van den Berg mensen zo lang mogelijk in beweging houden met hun eigen fiets. Deze manier helpt voor de verbetering van de zelfredzaamheid, vrijheid en vitaliteit. Tevens wordt de levenscyclus van een fiets verlengd en is er sprake van arbeidsparticipatie, omdat de Tworby wordt geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Tworby is voor iedereen die niet meer durft, kan of mag fietsen. Dit kunnen ouderen zijn, maar ook mensen met een bepaald ziektebeeld of een (verstandelijke) beperking. Met Tworby kunnen deze mensen weer (blijven) fietsen. De Tworby is een unieke ombouwmodule, waardoor vrijwel iedere fiets omgebouwd kan worden tot driewieler. Deze ombouw vindt plaats bij lokale fietsenmakers. Op deze manier kan deze fietsenmaker zijn klant langer behouden en draagt Tworby bij aan lokaal ondernemerschap.

Oprichter Van den Berg kon na afloop amper bevatten dat hij echt de winnaar is. “Het moet nog landen, maar ik weet wel al dat dit ervoor gaat zorgen dat ik met Tworby nog meer impact kan maken. Met dit geldbedrag komt alles wat ik heb bedacht in een stroomversnelling terecht.”

IGNITE Award

De IGNITE Award is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds dat met dit starterstraject sociaal ondernemers uit Gelderland en Overijssel (Oost-Nederland) met kennis, netwerk en kapitaal helpt bij het realiseren van een businessplan. Gedurende een leertraject van acht weken kregen acht geselecteerde sociale ondernemingen coaching en training op het gebied van haalbaarheid, netwerk, presentatie en het uitwerken van het businessplan. Tijdens de pitch, die dit jaar vanwege Covid-19 digitaal werd georganiseerd vanuit Industrial Studios in Arnhem, kregen de vier overgebleven finalisten de kans op financiële steun.

Tweede prijs en publieksprijs

Naast Tworby vielen nog twee ondernemingen in de prijzen. Slimme Streken uit Zwolle eindigde op de tweede plaats en ontvangt 50.000 euro. Sociaal ondernemer Taru Anne van den Born biedt met zijn bedrijf bijzondere dagbesteding en leerwerkplekken aan in een spellenwinkel en in een ambachtelijke smederij. Bij het horen van de uitslag was de Zwollenaar sprakeloos. “Dit is wat ik had gehoopt, maar nooit heb durven dromen. Iedereen die dit mede mogelijk heeft gemaakt: bedankt!”

De winnaar van de publieksprijs werd Tash’ure Taarten uit Nijmegen, met een investeringsbedrag van 5.000 euro. Op deze onderneming werd meer dan 4.000 keer gestemd. Ondernemers Jeanne van Ittersum, Anton Kooij en Bram Swartjes bieden nieuwe Nederlanders een passende werkplek binnen de bakkerij, waar zij taarten en andere lekkernijen maken van groenten en fruit die men anders weggooit.

De finalisten

Naast Tworby, Slimme Streken en Trash’ure Taarten deden nog vijf sociale ondernemingen mee aan het finaletraject van IGNITE. Hul Le Kes (Arnhem), Woodwerkers (Zutphen), Houtatelier Régine (Apeldoorn), Puur Betuws (Geldermalsen) en Kidzstore (Hengelo) schopten het tot de laatste acht deelnemers.

De finale vond donderdagmiddag plaats van 16.00-17.00 uur in de Industrial Studios te Arnhem en is in zijn geheel terug te kijken via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=gIgDV90Ha8M&feature=youtu.be