Omroep Lingewaard

Bent u al in de stemming voor 20 maart?…

Column Erik Driessen

De stof van de carnaval is langzaamaan weggetrokken. Lingewaard heeft zich weer op een fantastische wijze op de kaart gezet. Het feestgedruis in de Buitenpoort in Huissen, een geslaagde party bij de Valom, het seniorenfeest in Doornenburg en uiteraard de verlichte optocht bij onze vrienden in Gendt is een kleine greep van evenementen die plaatsvonden in onze gemeente.
Zelf mocht ik getuige zijn van het al het mooie dat Angeren ons bood. De carnavalsoptocht viel letterlijk in het water, maar ik was zeer onder de indruk van het aanbod en de passie die menigeen uitstraalde.

We moeten ons weer gaan richten op de verkiezingen. Over een kleine 2 weken mogen we weer naar de stembus.
Inmiddels is elke burger al voorzien van stempassen en zijn daarnaast de eerste posters en affiches buiten alweer zichtbaar. Politiek Lingewaard zal zich de aankomende dagen ook weer gaan roeren op de sociale media, de kranten en natuurlijk op straat.

In Lingewaard wonen zo’n kleine 50.000 inwoners en het merendeel hiervan mag ook daadwerkelijk zijn stem uitbrengen.
Op school werd ons uitgelegd dat we in Nederland in een democratie leven. Het van het Grieks afgestamde woord betekent dus letterlijk dat het volk regeert en wij invloed mogen hebben.
De alom gepassioneerde leerkracht geschiedenis of maatschappijleer benadrukte ons het belang van stemmen, want wij hebben het voorrecht om de mensen te benoemen waar wij het goede gevoel bij hebben.
Ik ben zelf ook leerkracht, weliswaar doceer ik geen geschiedenis, maar ik wil u echt met klem meegeven om van deze stem gebruik te maken. De cijfers laten echter zien dat ik mijn hoop enigszins moet bijstellen. Het animo om te stemmen is landelijk dalend te noemen.

Hiervoor zijn wellicht verschillende argumenten te bedenken;
“ Ik vertrouw er niet meer op, ze maken hun beloftes toch niet waar.”
“ Ik zou niet weten waar ik op moet stemmen, heb mij er niet in verdiept.”
“ Geen tijd, geen zin, ik heb eigenlijk geen idee.”
Op het laatste argument wil ik u een tip geven: Stem anders op de partij waar u landelijk ook voor stemt, dan komen de idealen wellicht overeen.
Maak daarnaast voor uzelf duidelijk waar de prioriteit in de gemeente ligt om zo een gedegen keus te maken.
Natuurlijk is een stemwijzer doen altijd handig!

Als Nederlanders zijn wij naar mijn inziens verplicht te gaan stemmen. Als Nederlanders zijn wij naar mijn inziens verplicht ons in te lezen in lokale stukken en als Nederlanders zijn wij naar mijn inziens verplicht ons te laten horen om er samen wat te maken.
Het schreeuwen langs de zijlijn heeft geen zin, als u of niet stemt of u zich niet laat horen.

Naast het stembiljet kunt u ook stemmen voor de waterschap. Voor mij in het begin ook nog een relatief onbekend terrein.
Kortweg zorgt het waterschap voor het zuiveren van afvalwater en bewaakt het waterschap onze dijken. Hiervoor zijn ook mensen die zich beschikbaar stellen voor het bestuur.
Kijk voor meer informatie op www.waterschaprivierenland.nl

Lingewaarders, ik werp u de handschoen toe!