Omroep Lingewaard

Burgemeester sluit drugspand in Huissen 

Persbericht gemeente Lingewaard

Burgemeester Josan Meijers heeft opdracht gegeven tot het sluiten van de woning en het restaurant in het pand aan de Vierakkerstraat 38 te Huissen. Op dit adres trof de politie op 5 september een hennepkwekerij aan. 

De sluiting valt onder het zogenaamde Damoclesbeleid van de gemeente Lingewaard. Dit beleid maakt het mogelijk om woningen, erven en lokalen te sluiten wanneer sprake is van het aanwezig hebben, voorbereiden óf verhandelen van drugs. 

Zowel het restaurant als de bovenwoning van het pand aan de Vierakkerstraat gaan vandaag voor de duur van één maand dicht. Onderzoek toonde aan dat het restaurant en de bovenwoning, waar de hennepkwekerij werd gevonden, niet los van elkaar gebruikt werden. Dit was voor de burgemeester reden ook het restaurant in de sluiting te betrekken. 

Rust in de omgeving terugbrengen

Met de sluiting wil de burgemeester de bekendheid van het adres als drugsgerelateerde locatie teniet doen, de rust in de omgeving terugbrengen en herhaling van verstoring van de openbare orde en verdere aantasting van het leefklimaat voorkomen. De sluiting heeft daarnaast tot doel om eventuele gevoelens van onveiligheid in de omgeving weg te nemen.

Verdachte situaties melden

De burgemeester roept inwoners op om de politie te bellen als zij iets verdachts zien of horen. “Meldingen van verdachte situaties zijn heel belangrijk. Om gevaarlijke situaties te voorkomen maar ook om de politie te helpen bij de opsporing van de criminelen die achter de illegale kwekerijen zitten. Gelukkig komen er steeds vaker meldingen binnen bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Zo zorgen we er met elkaar dat Lingewaard veilig blijft.”

Pand verhuurd? Zorg dat er geen hennep in komt!

Mensen die hun huis verhuren, moeten zich bewust zijn van de risico’s. De verhuurder is verantwoordelijk voor wat er in zijn huis gebeurt, dus ook voor eventuele illegale praktijken. Verhuurders doen er dan ook goed aan zich te verdiepen in het werk, inkomen en de historie van de huurder, een goed huurcontract op te stellen en afspraken te maken over periodieke controles van de woning. Verhuurders die illegale handelingen vermoeden, doen er goed aan direct de politie in te schakelen.