Omroep Lingewaard

Column Joyce Derksen: De week van: de poppen aan het dansen…

We hebben weer een roerig weekje achter de rug zowel in positieve als negatieve zin. Voor de één startte de week uitermate goed door de winst van Feyenoord op Ajax, en voor de ander was het een slecht begin van de week doordat Ajax van Feyenoord verloor.

Even leek het over niets anders te gaan in mijn omgeving totdat ik maandagmorgen ontwaakte. Het geluid van sirenes was mijn wekker. Nou gebeurt dat wel vaker, het geluid van een hulpdienst in de vroege ochtend maar een blik op P2000 zorgde ervoor dat ik meteen klaarwakker was. In de flat waar ik voor mijn werk wekelijks een aantal keren kwam was na een melding het levenloze lichaam van een man gevonden die vermoedelijk door een misdrijf om het leven is gebracht.

Het krioelde die ochtend van politie bij de school en de geruchtenmachine kwam op gang. Wie was die man? Hoe is hij om het leven gekomen?  Wie kan het gedaan hebben? Iedereen volgde het nieuws op de voet. In het “ons kent ons” dorp lijkt niemand de man in kwestie echt te hebben gekend. ”Import” zo zegt men. In ieder geval waren de poppen flink aan het dansen in het kasteeldorp.

Het was ook wel een beetje teveel van het goede. Eerst wordt er iemand opgepakt die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag, dan breekt er een brand uit in een drugslab en nu dit. Het dorp is het afgelopen jaar net iets te vaak op een niet zo’n mooie manier in het nieuws geweest. Ik kreeg ook al gekscherend de vraag of hier wonen het nog wel veilig is. Mijn antwoord daarop was er uiteraard eentje met een knipoog: Doornenburg is gewoon een crimineel mooi dorp”.

Want waar is het eigenlijk nog wel veilig? Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het aantal gevallen van intimidatie op het werk de laatste tijd erg is toegenomen. Zou dit verband houden met het feit dat er steeds meer mensen thuis zitten met een burnout? Ik vraag me af. Zijn we met zijn allen minder aardig tegen elkaar gaan doen. Kunnen we minder van elkaar hebben?

Dat laatste blijkt misschien wel uit het feit dat er tegenwoordig achter de meest onschuldige dingen iets gezocht schijnt te moeten worden. Een nieuwe sneaker van NIKE waar volgens zeggen het woord ALLAH in het Arabisch op de zool zou staan veroorzaakte enige ophef omdat sommige moslims dit als een belediging zien naar Allah toe, bovendien willen niet dat hun God onder de voet wordt gelopen. En dan de poppen in de Efteling. Na klachten over de bosjesmannen en Aziaten in het Carnavalfestival is er besloten desbetreffende poppen aan te gaan passen zodat ze meer van deze tijd worden. De Nederlandse poppen echter blijven gewoon op klompen lopen. Misschien dat Nike hier nog iets mee kan? Of zouden we dan echt de poppen aan het dansen hebben?!

Gelukkig was er ook nog goed nieuws wat betreft dansende poppen. Loekie de leeuw was weer even terug op tv. De leeuw die 32 jaar lang een heuse ster was tussen de reclames keerde eenmalig terug op tv. In een minuut durend filmpje zagen ruim 1,3 miljoen kijkers hoe de leeuw als DJ het podium betrad en ,klunzig als altijd, al dansend van het podium duvelde. Uiteraard eindigde het hele schouwspel met het welbekende “Asjemenou”.

Niet alleen poppen maar ook kinderen waren veelvuldig in het nieuws deze week. Van een beslissing over het kinderpardon naar een nieuw fenomeen. Het klimaatspijbelen. Veel leerlingen bleven massaal weg van school om de straat op te gaan om hun zorgen over het klimaat te uiten. Want waarom leren voor de toekomst als deze er misschien helemaal niet meer is. Hier thuis had ik ook zo’n leerling die het liefste thuis was gebleven van school. Niet zozeer vanwege de toekomst maar meer vanwege het huidige klimaat. Sneeuw en gladheid. Gelukkig is ze vanmorgen gewoon op haar fiets richting Bemmel vertrokken. Maar goed ook want anders had ook zij de poppen flink aan het dansen gehad.

En zo is de week weer voorbijgevlogen en kunnen we Februari vandaag, zoals Buma het wil, alweer vriendelijk begroeten. 

Nu maar afwachten wat er de komende week weer te gebeuren staat. Alles is mogelijk. Maar dan wel wat verder van mijn bed deze keer graag.

Fijn weekend allemaal.