Omroep Lingewaard

Column Joyce Derksen: De week van wijze lessen

Het winterweer heeft ons land inmiddels verlaten. In plaats daarvan is het gaan regen en waaien. Hard gaan waaien.  De week begon nog met een rustig briesje toen bleek dat John de Mol het voor SBS tijd vindt worden voor een frisse wind. Daarvoor moeten onder andere weerman Piet Paulusma en Smaakpolitie Rob Geus het veld gaan ruimen.  Voor Piet is er na bijna 25 jaar trouwe dienst dus binnenkort geen Oant Moarn meer bij SBS en ook Rob Geus zal niet vrolijk zijn geworden van deze mededeling. In diverse tv programma’s gaven zij aan er wel een beetje ziek van te zijn.

Niet alleen deze mannen hadden hier last van, ook op scholen was ziek zijn deze week weer veelvuldig in het nieuws. Het leerkrachtentekort als gevolg van de griep blijft een heikel punt. Vervangers zijn er bijna niet te vinden met als gevolg dat er mensen voor de klas komen te staan die hier helemaal niet horen of dat sommige scholen de leerlingen zelfs noodgedwongen een dagje vrijaf geven omdat er niemand beschikbaar is om ze les te geven.

Geoorloofd een dagje vrij zijn van school. Welke leerling wil dat nu niet? De reden waarom verdient natuurlijk geen schoonheidsprijs maar er kunnen ook andere redenen zijn om een dagje school te skippen. Voor iets wat ons eigenlijk allemaal aangaat. Het klimaat bijvoorbeeld. Mits goed onderbouwd en met toestemming van hun ouders mochten leerlingen van diverse scholen verspreid over het hele land afgelopen donderdag een dagje geoorloofd spijbelen om op het Malieveld in Den Haag hun zorgen over en betrokkenheid bij ons klimaat uit te dragen. Op kartonnen borden vielen hun leuzen en zorgen te lezen. Sommigen hielden het bij duidelijke statements terwijl anderen er een leuke twist aan gaven. Uitspraken die soms net op het randje waren maar allemaal maakten ze ons duidelijk dat deze jongeren graag zouden zien dat er meer wordt gedaan voor een betere leefomgeving zodat de jeugd de toekomst blijft houden. Zo’n tienduizend leerlingen namen de moeite om naar Den Haag af te reizen. De meesten deden dit met het openbaart vervoer. “We mogen nog niet stemmen, nog niet mee beslissen, dus laten we op ons op deze manier horen.” Was één van de uitspraken die op social media voorbijkwam. Of je nu wel of niet gelooft in de theorieën over klimaatverandering er is niks mis met bewustwording.

De vele reacties die er naar aanleiding van deze “klimaatspijbeldag” voorbijkwamen maakte mij nog maar eens duidelijk in wat voor een klimaat we vandaag de dag leven. Een leefomgeving waarbij mensen via hun toetsenbord menen de wereld in pacht te hebben. Nou mensen ik heb nieuws voor jullie. We hebben de wereld inderdaad in pacht. We moeten goed voor onze aarde zorgen omdat we deze steeds weer door moeten geven aan een nieuwe generatie. De generatie die donderdag op het Malieveld stond. De generatie die met “vervuilende” bussen naar het Malieveld kwam. De jongeren die aan het eind van de dag “gingen eten bij  Mc Donalds”. Schande. Ze hadden hun eigen brood mee moeten nemen zo klonk het. Een boterham met kaas misschien? Kaas gemaakt van melk, geproduceerd door koeien die door hun mestoverschot zorgen voor een teveel aan CO2 in de lucht? Brood in een plastic broodtrommeltje? En ze hadden hun eigen drinken mee moeten nemen. Een plastic beker met water uit de kraan? Vervolgens werd er een oude foto het internet opgeslingerd van een afvalbende voor de  McDonalds in Tilburg met het doel ons te laten denken dat de jongeren er gewoon een zooitje van maakten daar in den Haag. Nou ik heb nog meer nieuws voor jullie. De mensen die er al jaren een zooitje van maken in den Haag bevonden zich donderdag niet op het Malieplein.

Toen de leraren gingen staken voor meer loon, deden zij dit dan op een zaterdag? Nee want dan heeft staken weinig zin. Ze gingen doordeweeks en waarschijnlijk met eigen auto. Waar zouden ze die dag gegeten hebben? Hadden ze hun eigen brood meegenomen? Want als je vindt dat je te weinig verdient moet je ook niet onnodig geld uit gaan geven aan eten en drinken. Dan kun je ook beter in je eigen woonplaats gaan demonstreren. Scheelt ook reisgeld. En die mobiele telefoon waar ze mee twitterden? Kost dat niet handen vol geld? En waar gaan zij eigenlijk met vakantie en hoe? Dure vliegreis misschien?

En dan de gele hesjes? Geïndoctrineerd door rechts? Waar zouden zij eigenlijk gegeten hebben na hun kloppartij? Hadden ook zij niet beter kunnen gaan demonstreren in eigen woonplaats? Had een hoop politie op de been gescheeld en heel wat minder geweld. Het niet eens zijn met hoe het nu gaat met ons land Afgeven op het toenemende geweld op straat en dan vervolgens zelf op de vuist gaan? Nee dan komt de boodschap goed over.

En hoe zit dat met de antizwartepietendemonstraties? De blokkeerfriezen? Hoeveel geld heeft dat de belastingbetaler al gekost?

De bijeenkomst op het malieveld is rustig en vredig verlopen. De lessen worden veelal netjes ingehaald. Laten we hier eens over nadenken voordat we onze jeugd de zwarte Piet toespelen. De meeste van hen weten heus wel waar ze over praten. Ze zijn best bereid te werken aan een beter milieu. Het gaat om de impact en dat heeft dit zeker gehad. Er wordt over gepraat. Het zet mensen aan het denken. Het opent dialogen. Het maakt bewust. Hebben we er zelf geen zooitje van gemaakt?

Nou ik zal je zeggen ik heb afgelopen week hier en daar nog al eens een vloekwoord laten vallen. Over alles wat er gebeurd is rond SBS, het lerarentekort maar nog het meest over de reacties op de onze fiere jeugd. De bond tegen vloeken zou me er vast met een belerend vingertje op hebben aangesproken net zoals ze bij Juf Ank en haar luizenmoedercrew deden afgelopen week.

Volgende week wellicht weer een klimaatspijbeldag. “Dat vinden wij niet raar. Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder”…..toch?

 

Fijn weekend allemaal