Omroep Lingewaard

Controle op illegale activiteiten bedrijven Lingewaard 

Vandaag vond op het bedrijventerrein in Gendt een controle plaats op illegale activiteiten. De  gemeente Lingewaard trekt hierin samen op met de politie en de omgevingsdienst (ODRA) in het  project Stuwdam.  

Doel van operatie Stuwdam is om ondernemers, bedrijven en agrariërs bewust te maken van risico’s en  signalen die wijzen op criminele intenties van potentiële zakenpartners. Door te investeren op bewustwording  willen de partijen ondermijnende criminaliteit tegengaan.

Verder willen zij de gezamenlijke weerbaarheid  vergroten en de regio onaantrekkelijk maken voor criminelen. De partijen controleren niet alleen, zij gaan met  ondernemers ook het gesprek aan.  

Steeds vaker benaderen criminelen eigenaren van loodsen en schuren. Deze criminelen zoeken een ruimte  om een drugslab te starten of om grondstoffen voor drugsproductie op te slaan. De financiële verleiding is  soms groot, zeker als een bedrijf het moeilijk heeft. In deze coronatijd komt dat steeds vaker voor.  

Operatie Stuwdam wordt in 2021 uitgevoerd in het hele gebied Gelderland-Midden. Bij de uitvoering  respecteren we de coronamaatregelen. Later vandaag maken wij de resultaten van de controle bekend.