Omroep Lingewaard

Damvereniging VBI zet zegereeks voort tegen Culemborg…

In de eerste ronde van de nationale damcompetitie na de winterstop trad Damvereniging VBI aan tegen DEZ Culemborg. De uitslag 12-8 betekende een nieuwe stap op weg naar het landskampioenschap.
Yuriy Lagoda trapte af met een gelijkwaardige remise. Pepijn van den Brink volgde met een goed gespeelde aanval die hij uiteindelijk niet in winst kon omzetten. De eerste winst kwam van Geert van Aalten. Nadat zijn tegenstander een schijf moest offeren kon Geert naar dam doorbreken. Gérard Jansen leek goede winstkansen te hebben maar aarzelde bij een doorbraak en kwam niet verder dan remise. Johan Krajenbrink zocht de aanval. Toen zijn tegenstander een schijf achter kwam kon Johan de volle winst binnen halen. Joost Hendriksen bouwde met goed positiespel groot voordeel op en maakte dat af met een prima winst. Guntis Valneris trof een collega-grootmeester en besloot een mooie strategische partij met winst. Alexander Baljakin kreeg wel voordeel maar kon dit niet afmaken. Na een 12-4 voorsprong stokte de Huissense puntenmachine. Fred de Koning liep gelijk op totdat hij onvoldoende verweer had bij een aanval op zijn linkervleugel. Jos Stokkel ook een collega-grootmeester die hem stevig onder druk zette. Na problemen op een vleugel moest Jos capituleren.

De volgende competitiewedstrijd op 21 januari is uitermate bepalend voor het landskampioenschap. Dan treedt Damvereniging VBI thuis aan tegen Hijken DTC, de huidige titelhouder die met één verliespunt de meest geduchte concurrent is.

Joost Hendriksen.