Omroep Lingewaard

De week van……..Des duivels zijn…

Column Joyce Derksen

Het was weer een roerig weekje. Een week waarin vooral oud zeer werd opgerakeld. Vooral Joden moesten het flink ontgelden. Het begon er al mee de Duitse regering Joden het advies gaf niet altijd en overal een keppeltje te dragen. Vanwege het toegenomen antisemitisme kan het dragen van een religieus hoofdeksel gevaarlijk zijn. “De omgekeerde wereld”  werd er geroepen. “Niet de dragers van het hoofddeksel maar de bedreigers zouden moeten boeten.” Blijkbaar is dit makkelijker gezegd dan gedaan. De Duitse overheid maakt wel hoofdzaak van de veiligheid van haar Joodse inwoners maar doet dit volgens velen op een verkeerde manier. 

Dat Joden zich niet op hun gemak kunnen voelen bij het uitdragen van hun overtuigingen is natuurlijk een slecht zaak. Netflix deed daar deze week gewoon nog een schepje bovenop. Zij besloten de draak te gaan steken met een pijnlijk Joods hoofdstuk uit onze geschiedenis. In hun serie “Historical Roast” worden bekende figuren uit de geschiedenis keihard bespot door andere figuren uit het verleden. In de nieuwste aflevering was te zien hoe Anne Frank en Hitler tegenover elkaar kwamen te staan. “De bedoeling was om via de kracht van comedy mensen anders naar de zaken te laten kijken en we hoopten zo het gesprek over moeilijke momenten uit onze geschiedenis aan te wakkeren” zo liet de zender weten. Nou dat laatste is ze zeker gelukt. De Anne Frank stichting was niet te spreken over de roast en met hen vele anderen. Niet alleen is de term “Roast” erg ongelukkig gekozen wat betreft Hitler en Anne Frank ook het feit dat dit pijnlijke deel van de geschiedenis op deze manier moet worden opgerakeld werd de makers niet in dank afgenomen. De aangebrande reacties op social media logen er niet om. Ik zou zeggen: laat het roasten van bekende Nederlanders nu maar gewoon over aan Peter Pannekoek. Die bakt ze wel bruin maar het blijft dan tenminste nog te behappen.

Wat later in de week brak de hel opnieuw los toen de rechter besloot om na Satudarah en Bandidos ook motorclub Hell Angels in Nederland te verbieden. Volgens de rechtbank is voldoende aangetoond dat de Angels één vereniging zijn en dat geweld door hen geaccepteerd en zelfs gestimuleerd wordt. Ze hebben er dus duidelijk een bende van gemaakt daar. Duidelijk is wel dat de leden zich niet zomaar bij de uitspraak gaan neerleggen. Er werd al gesproken van No Surrender. We wachten af hoe dit verder gaat.

Ook des duivels is Geert Wilders, nadat hij tijdelijk geschorst was op Twitter na een tweet waarin hij fel uithaalde naar D66 voorman Rob Jetten. Deze sprak zich uit tegen antisemitisme en betoogde dat we daar samen tegen op moeten staan. Wilders reageerde met: “Laten we altijd opstaan tegen de sukkels van @D66 die de grenzen open laten staan en meer en meer islam importeren om vervolgens krokodillentranen te huilen over de gevolgen daarvan zoals antisemitisme, eerwraak, vrouwenbesnijdenis, terrorisme en haat”. Volgens Twitter was deze tweet in strijd met de regels waarop onze Geert dus tijdelijk werd geschorst. De man die een blok gooit op iedereen die hem tegenspreekt werd nu tijdelijk even buitenspel gezet. Dat moet een zware kluif zijn geweest voor Wilders, zeker nadat hij met zijn partij ook al geblokt werd uit Europa. 

En of er nog niet genoeg gemopperd is deze week hadden we daar ook nog de staking in het openbaar vervoer met wederom een hoop geklaag van mensen die noodgedwongen thuis moesten werken, een hotelovernachting moesten boeken, of toch met de auto moesten reizen.

Over reizen gesproken, na alle perikelen van deze week rijst bij mij de vraag hoever we eigenlijk nog kunnen en mogen gaan met het laten horen van onze mening en het uiten van onze overtuigingen. Mensen maken elkaar om het minste of geringste figuurlijk en helaas vaak ook letterlijk af. Uit onderzoek is gebleken dat we wat betreft het IQ van de mens wel over ons hoogtepunt heen zijn. Mensen kunnen domweg niet intelligenter worden zo is de conclusie. Volgens meerdere studies wordt de mensheid zelfs langzaam weer een beetje dommer.

Er zijn dagen bij dat ik de uitslag van dat onderzoek zonder meer geloof. Bij het nieuws over de Joden, de roast , de Hells Angels en het “zware” leven van Geert bijvoorbeeld. En bij Emma Wortelboer natuurlijk.

Ik troost me maar met de geachte dat geluk met de domme is, dan is er voor iedereen nog hoop toch?

Fijn weekend allemaal.