Omroep Lingewaard

De week van…..Geblaat…

De week begon koud en het regende regelmatig. Niet alleen hemelwater maar ook lintjes. Onderscheidingen die voor sommigen soms zomaar uit de lucht kwamen vallen. Nooit verwacht toch gekregen. Hoe mooi is dat. Dat “nooit verwacht toch gekregen” was ook van toepassing op enkele leden van diverse politieke partijen. Zij ontvingen al dan niet terecht een subsidie of een tegemoetkoming in de door hen (niet gemaakte) reiskosten. Dit leverde zoals gewoonlijk weer veel ophef op. Wie woont nu waar en wie ontving nu wat en waarvoor. Zo gauw het over geld en macht gaat hebben we met zijn allen onze mening al snel klaar.

Zo ook toen er eindelijk weer eens wat positieve berichten over onze toekomstige koningin Amalia in het nieuws en op het internet verschenen. Tijdens Koningsdag werd de jongedame om haar mening gevraagd en wilde de verslaggever in kwestie weten hoe ze alles beleefde. Ze stond figuurlijk haar mannetje en straalde. Veel mensen reageerden hier zeer positief op, vonden haar een mooie welbespraakte verschijning in tegenstelling tot vorig jaar toen de kroonprinses nog met de grond gelijk werd gemaakt wat betreft haar uiterlijk. Anderen wisten ook dit moment weer aan te grijpen om het Koninghuis volledig met de grond gelijk  te maken. Met uitspraken als  “achterhaald instituut”, “zatvreters” en “allemaal van ons belastinggeld” staken ze hun afkeer niet onder stoelen of banken.

Tja, kom niet aan onze belastingcentjes. Toen bleek dat BNN directeur Hox graag af wil wijken van de afspraak dat presentatoren van de publieke omroep niet meer mogen verdienen dan de ooit vastgestelde Balkenendenorm brak de hel los. Het contract van Matthijs van Nieuwkerk bij NPO loopt in 2020 af en bij een eventueel nieuw contract zou van Nieuwkerk er in salaris dus flink op achteruitgaan. Hox is bang dat hij daarom voor de commerciële omroep zal gaan kiezen omdat ze hem daar wel een riant salaris kunnen bieden. Van Nieuwkerk schijnt van dusdanige waarde te zijn dat ze hem koste wat kost willen behouden bij BNN. Kreten als “De wereld Graait doorrrr” en “hij kan beter het programma Kassa gaan presenteren” waren nog de meest milde reacties op het verzoek. Minister Slob is echter onverbiddelijk, Balkenendenorm is Balkenendenorm. Eindelijk eens wat daadkracht vanuit de politiek.

Van daadkracht mag ook gesproken worden als het gaat om het weigeren van toegang tot ons land betreffende de Amerikaanse haatprediker Steven Anderson. Hij geeft in zijn toespraken openlijk te kennen het niet zo te hebben op vrouwen en noemt anders geaard zijn een ziekte die genezen kan worden. Homo’s in het bijzonder vindt hij walgelijk. Hij verdient zelf eens een goede preek of beter nog een draai om zijn oren. Wat mij betreft geheel terecht dat we als tolerant land onze poot stijf houden wat betreft dit soort mensen. Nu is het alleen nog zaak dat de haatpredikers die zich al wel in ons land bevinden ook flink aangepakt gaan worden.

Gelukkig zijn er ook nog dingen geweest afgelopen week waar men wel onverdeeld positief over kon zijn, zij het met een beetje afgunst bij sommigen. De zegereeks van Ajax bijvoorbeeld waardoor ze al bijna met één been in de finale van de Champions League staan. De goede vooruitzichten voor eindelijk weer eens winst voor ons land tijdens het Eurovisie songfestival, er wordt al serieus gekeken naar locaties in ons land om het hele spektakel volgend jaar te kunnen gaan organiseren. Als het maar niet een gevalletje “huid verkopen voor de beer geschoten is” wordt.

Inmiddels heeft Theo Hiddema zijn teveel ontvangen subsidie geschonken aan de poezenboot in Amsterdam (nooit geweten dat hij van poesjes houdt) heeft Japan een nieuwe keizer (de stokjes werden doorgegeven) en is er drugs ontdekt in Engelse garnalen (Stoned Henge). 

Kortom er is altijd wel wat te beleven en er zijn altijd wel dingen om ons druk over te maken en intussen draait de wereld gewoon door. Gelukkig maar.

Fijn  weekend allemaal