Omroep Lingewaard

De week van…..Harde woorden

In de week welke de internationale dag van geluk bevatte en waarin bekend werd gemaakt dat Nederland de vijfde plaats bezet op de lijst van de gelukkigste landen ter wereld straalde ons land en haar inwoners alles behalve geluk uit. Na gedoe op en rondom het spoor door de geplande treinstaking ging er opnieuw een schok door het land. Er werd op onschuldige mensen geschoten in een tram in Utrecht met doden en gewonden tot gevolg. Verschrikkelijk. Social media stroomde meteen weer vol met berichten over het vermoedelijk motief van de dader(s) en de haattweets en verwensingen vlogen me weer om de oren. Met de verkiezingen vlak voor de deur grepen de partijen en hun aanhangers waar ze maar konden hun kans om hun standpunten nog eens extra de onderstrepen. De één deed dit op een meer gepaste wijze dan een ander. Het respect voor de nabestaanden was volgens vele tegenstanders van Forum voor Democratie ver te zoeken toen Baudet aankondigde de geplande partijbijeenkomst gewoon door te laten gaan. De woorden die Hiddema die avond sprak konden op luid applaus van de aanwezigen rekenen terwijl anderen er hun walging over uitspraken.

Van het recht op vrije meningsuiting werd de afgelopen weken volop gebruik gemaakt. We spuwden allemaal vrijuit onze gal, en het wij tegen zij gevoel werd nog eens flink aan gewakkerd. Sprak je je uit voor groen, het klimaat en liet je je voorkeur voor een partij links van het midden blijken dan moest je niet raar opkijken als je werd getrakteerd op reacties als “vieze vuile linkse wegkijker”, “je helpt ons land naar de klote”, “Gutmensch”, “asielzoekerknuffelaar”, “je bent ziek, ga je pillen innemen”, “vieze landverrader” en nog meer van dit alles. Liet je je voorkeur blijken voor een partij rechts van het midden dan had je kans om neergezet te worden als racist, fascist, tokkie en noem maar op.

Het beangstigt me best wel dat het er op de één of andere manier in is geslopen dat mensen het bijna normaal zijn gaan vinden om elkaar figuurlijk en helaas soms ook letterlijk af te maken op basis van (geloofs)overtuiging, etnische achtergrond en/of politieke voorkeur. Toen het nieuws van de vijfde plaats op de lijst van gelukkigste landen ter wereld bekend werd bedacht ik me dat we het in dit land eigenlijk gewoon verdomd goed hebben. Er zijn altijd uitzonderingen maar op water en brood onder een brug hoeven we echt niet leven, ons sociale stelsel is één van de beste ter wereld we hebben de luxe ons druk te maken over voor wat vele echt arme wereldburgers nietszeggende dingen zijn. Het niks hebben om aan te trekken vandaag bijvoorbeeld. Of welke kleur elektrische fiets we gaan nemen, wat voor een nieuwe mobiele telefoon het gaat worden en met welk abonnement. Nederlanders klagen nu eenmaal graag, zelfs over het feit dat we zo veel klagen. Ik ben al in vele landen geweest en heb gezien wat het is om echt niks te hebben. Om met veel mensen in een kleine huisje te leven zonder stromend water en elektriciteit, of erger nog om op straat rond te moeten zwerven. Er zijn zoveel landen zonder een deugdelijk sociaal stelsel. Wij Nederlanders zijn vooral bang dat we overal teveel voor betalen. Er mogen best dingen veranderen maar zo gauw het ons geld gaat kosten komen we in opstand. We vinden dat de overheid dat maar moet betalen en dan natuurlijk het liefst niet van ons belastinggeld. Het is allemaal zo betrekkelijk. Ik dacht laatst bijvoorbeeld: als we niet uit eten waren gegaan vanavond had ik een gedeelte van de energierekening van dat geld kunnen betalen. Kijk eens echt naar jezelf en zeg nu eerlijk. Hoe slecht hebben we het nu eigenlijk. Ik vind dat we in een prachtig land wonen en voel me bevoorrecht Nederlander te zijn. Het beangstigt me dat mensen zo gemakkelijk tegen elkaar opgezet kunnen worden en dat er zo snel dingen voor waar worden aangenomen zonder dat men er ook maar enige moeite voor doet om te kijken hoe het nu werkelijk zit. Knappe schreeuwers krijgen met het benoemen van pijnpunten al snel kiezers op hun hand. Zo bleek afgelopen woensdag wel weer. De angst of hoop of hoe je het ook wilt noemen dat er veel gaat veranderen in ons land heb ik niet. Want roeptoeteren is één ding, maar goede oplossingen verzinnen en die vervolgens in de praktijk brengen zonder dat het ons op de één of andere manier offers en/of geld gaat kosten is een tweede. Daar kan geen Uil, Mammoet, Boreaal, Narcis(t)….of Caroliene wat aan veranderen.

Fijn weekend allemaal