Omroep Lingewaard

De week van: Rood wit blauw…

Column Joyce Derksen

Eens per jaar is het weer zover. Dan komt hij langs. Ongevraagd maar toch onvermijdelijk. De dag die volgens de statistieken de meest deprimerende van het jaar zou zijn. Blue Monday. Bij het horen van dat woord zou je het liefst diep onder de dekens kruipen nde hele dag in bed blijven liggen maar met deze blue Monday was iets bijzonders aan de hand. Iets waardoor menigeen juist heel vroeg uit de veren waren of misschien het bed wel helemaal niet heeft gezien. Het was de nacht van de super-bloed-wolf-maan. Een hele mond vol. De eerste volle maan van dit jaar, waarbij deze ook nog eens heel dicht bij de aarde stond en een volledige verduistering onderging. Dat moesten mensen natuurlijk gewoon met eigen ogen aanschouwen en als het lukte ook nog vastleggen op de gevoeloge plaat. De maanmania brak uit. Helaas was de rode maan hier niet te zien door dichte mist, maar half Nederland zorgde er vervolgens wel voor dat we niks van het spektakel hoefden te missen. Social media stroomde vol met maanfoto’s en filmpjes en ook op televisie was de rode bol het gesprek van de dag. De blauwe maandag werd voor even omgedoopt tot rode maandag met weinig depressieve maar voornamelijk blije mensen.

De week begon dus heerlijk kleurrijk en de dinsdag deed daar nog een schepje bovenop. Een flinke schep in dit geval. De sneeuw kwam en zorgde voor een witte deken over het hele land. Witte dinsdag was een feit. Bij de één viel er een dikker pak sneeuw dan bij de ander maar zoals altijd wordt gezegd: het aantal centimeters doet er niet toe. Daar waar de schaatsen al eerder uit het vet waren gehaald kwamen nu ook de sleeën en snowboots weer tevoorschijn. Wat winterpret voor de één werd, betekende drama voor de ander. Wie de weg op moest had op voorhand al pech. Lange files door het winterweer. Ook de dienstregeling van de NS werd aangepast. Code wit.
Dat het een kleurrijke week zou blijven bleek ook toen gisteren in een loods in Swalmen na een anonieme tip 266.000 blauwe erectiepillen werden aangetroffen. Na de melding is de politie vermoedelijk meteen uitgerukt. Wie er achter deze handel zit is nog niet bekend maar men maakt zich vast hard om de zaak zo snel mogelijk op te lossen.
Niet alleen ver van ons bed gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen ook dichtbij blijken mensen het soms niet zo nauw te nemen met regels en wetten. Doornenburg werd donderdagmorgen opgeschrikt door een knal en een uitgebroken brand in een schuur waar, zo bleek later, niet voor de eerste keer een drugslab in gevestigd was. Dit nieuws sloeg letterlijk en figuurlijk in als een bom. Een drugslab in het kleine Doornenburg? Tja, de “boeven” zijn dichterbij dan we denken.

In het kader van deze constatering heeft de politie van Lingewaard gemeend maar eens een heuse inbraak in scene te moeten zetten. “Boef in de wijk” heet het interactieve spel. Vanavond wordt er ergens in Gendt een inbraak gepleegd zo kondigde men aan op social media. Aan de hand van aanwijzingen worden wij als inwoners van de gemeente aangespoord om te proberen deze boef in de kraag te vatten. Winnaar is degenen die de boef gevonden heeft én de beste informatie aan de politie doorgeeft. Iedereen van 18 jaar en ouder kan meedoen maar je moet je dan wel vooraf even per mail aanmelden bij onze wijkagente. Dus boeven…code rood.
Degenen die vanavond op jacht gaan wens ik in ieder geval veel succes. Doe wel voorzichtig want het kan nog glad gaan worden op de wegen met meer kans op vallen met alle gevolgen van dien en dat is vast niet het “meer blauw op straat” waar de politie op doelt
Fijn weekend allemaal.