Omroep Lingewaard

De week van…..Typisch Holland

Afgelopen zondag konden we ons voor het eerst sinds hele lange tijd weer opmaken voor een finalewedstrijd van oranje. Op uitnodiging vertrokken we ’s avonds naar vrienden om de wedstrijd op groot scherm te kijken. Het duurde even voordat bij dochterlief het kwartje viel. “Nederland speelt toch pas dinsdag!?” sprak ze verbaasd. Pas toen ik “de mannen” zei viel het spreekwoordelijk kwartje. Oja er is ook een nog een mannenelftal leek ze te denken. De laatste weken draaide het namelijk eens niet om de mannen maar de vrouwen, dat is even wennen. Zondagavond dus even de mannen. Na een niet al te beste eerste helft waarbij Nederland, Portugal nog op 0-0 wist te houden volgde de tweede helft waarin Nederland met beter voetbal dan in de eerste helft maar een maatje te klein voor Portugal toch de prijs aan de neus voorbij zag gaan. Geen eerste winnaar van de Nationsleague. Alle energie kan nu weer gestopt worden in de kwalificatie voor het EK van volgend jaar. Werk aan de winkel.

Na een mooie tweede Pinksterdag volgde de dinsdag met de eerste WK-wedstrijd voor de Oranjedames Net als de heren zat er niet veel schot in. Pas in de extra tijd wist Roord dan toch drie punten uit het vuur slepen. Nee het was niet best. Gevolg: een stormvloed van kritiek op facebook en twitter waarin het vrouwenvoetbal niet met de grond gelijk werd gemaakt maar finaal de grond in werd geboord. Dit werd nog een tikkeltje erger na de 13-0 overwinning van de VS op Thailand die avond. “Vrouwenvoetbal is niet om aan te zien”, “Het is zo traag”, ”Afschaffen”, “Er zit geen spanning in”, “het elftal van mijn zoontje verslaat deze dames met gemak.” En nog veel meer van dit. Het lijkt me toch dat het algemeen bekend is dat er bij de meeste sporten een dusdanig niveauverschil zit tussen vrouwen en mannen. Zo is er geen 10 km schaatsen voor vrouwen omdat dat gewoon te zwaar is, spelen vrouwen bij tennis maximaal drie sets i.p.v. vijf en zijn de tijden van vrouwen bij atletiek, zwemmen, roeien en schaatsen bijvoorbeeld ook langzamer dan die van de mannen. Maakt dit de prestatie dan minder? Moeten we deze sporten dan ook maar afschaffen? Men kan het blijkbaar niet opbrengen om als twaalfde man/vrouw achter onze meiden te gaan staan. Alleen een wedstrijd winnen in het voetbalt telt blijkbaar niet, het liefst willen we ook nog dat dit op een dusdanige manier gebeurt dat de schoonheid ervan afspat. Het moet niet alleen effectief zijn maar ook nog oogstrelend. Dat er in de mannenwereld grote voetballanden zijn die minder goede landen (of eredivisieploegen ☺) met 10-0 of meer van de mat vegen zegt ook niks natuurlijk. Dat in het vrouwenvoetbal nog lang niet alle landen een acceptabel niveau kunnen halen omdat het vrouwenvoetbal daar misschien nog in de kinderschoenen staat, en dat veel vrouwen ook gewoon nog een baan moeten hebben naast het voetbal en dus niet hele dagen met hun sport bezig kunnen zijn, daar wordt niet bij nagedacht. Laten we ons troosten met de gedachte dat op het eind de beste landen overblijven en deze gaan strijden om de titel. Dan wordt het vast iets beter te behappen en kunnen we wellicht ook nog genieten van de strijdlust en het plezier dat deze vrouwen hebben in hun sport (hobby). Daar kunnen veel mannen nog van leren wat mij betreft.

Duidelijk is dat de mensen dus niet massaal eerder naar huis gingen van hun werk om de wedstrijd van de dames om 15u te gaan bekijken. Geen files dus op dinsdag. Op donderdag was dit echter wel het geval. In en rondom Nijmegen was het even aanpoten als automobilist. Files, langzaam rijden, vooral Nijmegen in richting De Goffert. Ook manlief was daardoor later thuis dan gepland. “Waar blijft pap?” vroeg puberdochter terwijl wij al aan het eten waren. “Die staat in de file bij Nijmegen vanwege Bon Jovi.” Antwoordde ik. “Bon wie?” klonk het verbaasd. Een onvervalst generatiekloofmomentje. Tja dan komt het besef dat ik toch echt ouder aan het worden ben.

Over het feit dat Metallica “Bloed zweet en tranen” zong tijdens hun concert in de Johan Cruijff Arena heb ik uit zelfbescherming dan ook maar niks gezegd.

Laat deze generatie haar eigen herinneringen maar maken. Wie weet zegt mijn kroost later zelf tegen hun eigen kinderen : Ik weet nog goed dat Nederland voor het eerst Wereldkampioen voetbal werd. Het antwoord op de vraag of dit de mannen of vrouw betreft laat ik bij deze dan maar even wijselijk in het midden.

 

Fijn weekend allemaal.