Omroep Lingewaard

De week van wind

Het nieuwe jaar is inmiddels al weer ruim een week jong. Het lijkt alsof het gisteren was dat we met zijn allen bij elkaar zaten om gezellig af te tellen tot middernacht. Wachtend op het begin van hopelijk een gelukkig en gezond 2019. Er zijn vele manieren om zo’n avond door te brengen. Sommigen kiezen ervoor om met de familie bij elkaar te zijn, anderen geven juist hun voorkeur aan het samenzijn met vrienden. Lekker televisie kijken of spelletjes doen bijvoorbeeld. Er zijn ook mensen die het liefst helemaal alleen thuis blijven die avond. Mede omdat ze dan naar bed kunnen gaan wanneer zij willen en de baas zijn over wat er gekeken wordt op tv. Op oudjaarsavond worden we traditioneel doodgegooid met conferences en jaaroverzichten. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik met beiden helemaal niks heb. Zo’n jaaroverzicht is natuurlijk niet zo moeilijk te maken, kwestie van knippen en plakken. Ondanks het feit dat ik niet van oudejaarsconferences hou vind ik het wel weer knap dat de mensen die op de planken staan een saai jaaroverzicht weten te overgieten met een pittig sausje van humor en sarcasme. Heerlijk is het om de gebeurtenissen van de afgelopen tijd onder de loep te mogen nemen om er iets met een knipoog over op te kunnen schrijven. Spelen met woorden.

De afgelopen weken is er in ieder geval weer het nodige gebeurd in de wereld. Zo begon het jaar met een vreugdevuur dat helemaal uit de hand liep. De uitspraak “tradities hoog houden” werd hier wel heel letterlijk genomen. Toen alle kritiek hierover een beetje was overgewaaid, stak er opnieuw een windje op betreffende de postcodekanjer van 53,7 miljoen euro. Het viel bij veel mensen verkeerd dat er in het winnende dorp mensen wonen die volgens zeggen al jaren miljonair zijn. De afgunst regeerde. Toch maar blijven we hopen dat het lot ons ook een keer goed gezind is. En daar was daar opeens de hype waar burgemeester Krikke misschien wel het voorbeeld voor gaf want na het uitkomen van de film Bird Box besloot een aantal mensen de uitdaging aan te gaan om ook eens een dagje met een blinddoek door het leven te gaan. Dit leverde veel levensgevaarlijke situaties op. Op social media werd opgeroepen om hier dus niet met open ogen in te trappen. Hopelijk is dit ook onze politici ter oren gekomen want er zijn er genoeg die al jaren met een blinddoek voor hun ogen lopen.

Maar er waren niet alleen maar mensen die het niet met elkaar eens waren. Het overboord slaan van containers zorgde voor een gevoel van saamhorigheid. Stranden in het noorden van het land werden achtereenvolgend overspoeld met de inhoud van deze containers, strandjutters en opruimtoeristen. Mensen sloegen de handen ineen en gingen samen aan de slag . Toen de stranden weer een beetje opgeruimd waren begon het echter weer te waaien. Heel hard te waaien. En het waaide niet alleen langs de kust ook op social media barstte wederom een storm van kritiek los nadat bleek dat Kees van der Staaij van de SGP het Nashville manifest had ondertekend. De gele hesjes werden even ingeruild voor regenboogvlaggen en er verscheen een filmpje op Lucky TV met een van der Staaij die beter voor het zingen de kerk uit had kunnen gaan. Kortom een winderig weekje waarbij een aantal mensen de wind even flink van voren kregen.

En daar waar het landelijk onrustig was liet onze burgermoeder weten dat de jaarwisseling in Lingewaard rustig is verlopen. De hulpdiensten hoefden niet uit te rukken maar dit haalden ze in de dagen erna weer ruimschoots in dankzij water, vuur en een sloot.

Het is maar goed dat ik geen oudejaarsconference hoef te schijven want dat zou dan meer dan een avondvullend programma gaan worden ben ik bang.

Ik ben nu in ieder geval wel toe aan een weekje stilte na de storm maar ik ben er bang voor.

Volgende week weer een nieuwe “ de week van”.

Fijn weekend allemaal.