Omroep Lingewaard

De week van…Storm…

Column Joyce Derksen

Het was weer een stormachtig weekje en dat kwam niet alleen door de wind die over ons land raasde. 

De documentaire “Leaving Neverland” over het vermeende kindermisbruik van Michael Jackson deed ook de nodige stof opwaaien. Er zijn mensen die pertinent vasthouden aan de onschuld van de King of pop en alle verhalen uit de documentaire afdoen als onzin en aandachttrekkerij, en er zijn mensen die het na het zien van de beelden helemaal gehad hebben met Jackson en nooit meer normaal naar zijn liedjes kunnen luisteren. Er is zelfs een radiostation dat de zanger helemaal geboycot heeft. Hoeveel er waar is van de verhalen zullen we nooit met zekerheid kunnen zeggen er kan immers geen sprake meer zijn van hoor en wederhoor. 

Een stromachtig einde was er ook weggelegd voor het programma RTL Latenight. Er werd besloten om de stekker definitief uit het programma te trekken. De avond op de dag van de bekendmaking was meteen de allerlaatste uitzending van het programma te zien. Op social media kreeg Twan Huys al maanden de nodige bagger over zich heen. Later deze week werd bekendgemaakt dat RTL in de zomermaanden op het tijdstip van RTL Latenight een programma gaat brengen met Art Rooijakkers als gastheer. De ultieme mollenstreek waar John zelf niet eens voor nodig was. 

Ook stormde het flink in Madrid. Ajax was heer en meester in het Bernabéu stadion en onttroonde de Champions League winnaar van de afgelopen drie jaar met prachtig voetbal. Niet alleen wij maar ook de rest van de wereld was lyrisch over het spel van de Amsterdammers. Iets om als klein landje heel erg trots op te zijn.

Ook trots mogen we wat mij betreft zijn op “Arcade” het lied waarmee Duncan Laurence ons land gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival dit jaar. Het valt niet bij iedereen in de smaak, maar de bookmakers zijn er in iedere geval eensgezind over. Het hoort thuis in de top 5. Een rustpuntje tussen alle stromachtige nummers waarbij een lasbril af en toe geen overbodige luxe zal zijn. Dat hij naakt is in de bijbehorende clip heeft natuurlijk geen enkele invloed gehad op het beoordelingsvermogen. Trouwens wel gewaagd om je zo bloot te geven voor heel de wereld en dat op de dag van de erectie. De meeste kenners maken zich in ieder geval hard voor het lied en geven de jonge onervaren Duncan een  goede kans om heel hoog te gaan eindigen.

En dan vond deze week ook nog het RTL4 debat plaats. Daar waar niet de kandidaten voor de verkiezingen maar de partijleiders in conclaaf konden over onder onderwerpen die eigenlijk in directe vorm niks met de provinciale staten te maken hadden. Een aantal haantjes die het tegen elkaar op mocht nemen en slechts één kip. En dat een dag voor de viering van 100 jaar stemrecht voor de vrouw. Internationale vrouwendag dat is het vandaag. Ik heb er helemaal niks mee. Het gezeur van meer vrouwen in de politiek, of op bepaalde functies. Ik blijf van mening dat het gaat om wat iemand tussen de oren heeft zitten en niet tussen de benen.  De juiste persoon op de juiste plaats.

En dan zijn we bij de grootste storm van de afgelopen week aangekomen. De breuk tussen Wesley en Yolanthe. Van verontwaardiging naar medeleven en verwensingen. Alles kwam in de media voorbij. “Yolanthe de golddigger”, “Sneu voor de kleine en het kind” Als je het zo moet geloven wordt er nog altijd teveel met de beschuldigende vinger naar de vrouw gewezen, ook al zegt Wesley dat hij de oorzaak is van de breuk.

Wat het nieuws van afgelopen week betreft hebben velen in in ons land nog heel wat te leren over hoor en wederhoor, het wijzen met een beschuldigende vinger zonder de echte feiten te kennen. Het meelopen met de meute, het vormen van een mening op basis van foute of niet volledige informatie, de neiging om schreeuwers eerder te geloven dan de bescheiden praters, het te heftig op iets reageren op basis van onderbuikgevoelens. We maken ons er allemaal weleens schuldig aan. 

Op dat soort momenten komt de hashtag uit de campagne van SIRE als geroepen.  #Doeslief.

Ik ga het in ieder geval proberen de komende tijd. Jullie?

Fijn weekend allemaal.