Omroep Lingewaard

Drugspand in Bemmel voor een maand op slot

Burgemeester Josan Meijers heeft opdracht gegeven tot het sluiten van de woning aan de Wardstraat 36 in Bemmel voor één maand. Op dit adres trof de politie op 7 april 2020 ruim 350 hennepplanten aan. De woning gaat daarom voor een maand op slot.

De sluiting valt onder het zogenaamde Damocles-beleid van de gemeente Lingewaard. Dit beleid maakt het mogelijk om woningen, erven en lokalen te sluiten wanneer sprake is van het aanwezig hebben, voorbereiden óf verhandelen van drugs. In de woning aan de Wardstraat werd een grote hoeveelheid hennepplanten aangetroffen. Ook was er met de meterkast geknoeid.

Gevaarlijke situatie
“De combinatie van de hoeveelheid hennepplanten, geknoei met de elektriciteitsmeter en dat het een woonhuis betreft in een woonwijk is de reden van mijn besluit”, zegt burgemeester Josan Meijers. “Ik neem tijdens de coronacrisis liever niet dit soort rigoureuze maatregelen, tenzij er duidelijke redenen zijn om tot sluiting over te gaan, zoals criminele activiteiten”. Dit is tevens in lijn met het rijksbeleid.

Rust in de omgeving terugbrengen
Met de sluiting wil de burgemeester de bekendheid van het adres als drugsgerelateerde locatie teniet doen, de rust in de omgeving terugbrengen en herhaling van verstoring van de openbare orde en verdere aantasting van het leefklimaat voorkomen. De sluiting heeft daarnaast tot doel om eventuele gevoelens van onveiligheid in de omgeving weg te nemen.

Verdachte situaties melden
De burgemeester roept inwoners op om de politie te bellen als zij iets verdachts zien of horen. “Meldingen van verdachte situaties zijn heel belangrijk. Om gevaarlijke situaties te voorkomen maar ook om de politie te helpen bij de opsporing van de criminelen die achter de illegale kwekerijen zitten. Gelukkig komen er steeds vaker meldingen binnen bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Zo zorgen we er met elkaar voor dat Lingewaard veilig blijft.”