Omroep Lingewaard

Eerste “Vlam van Gendt” is Edmund Viergever…

Op het zonovergoten winkelplein in Gendt is op zaterdag 20 april voor het eerst “De Vlam van Gendt” uitgereikt. Deze editie aan Edmund Viergever. Organisatie Right Direction Music (RDM) heeft dit initiatief in het leven geroepen om jaarlijks een Gendtenaar die veel bijdraagt aan de gemeenschap in het zonnetje te zetten. Deze huldiging is gekoppeld aan het Paasvuur. Helaas kon het paasvuur niet doorgaan en werd er besloten Edmund te verrassen op zijn vertrouwde plaats bij zijn winkel. 

Met bloemen, bokaal, trompetten en saxofoon, ging een delegatie van RDM naar het winkelplein om Edmund te verrassen. Zijn vrouw was op de hoogte en daarmee zijn familie ook. De familie stond dan ook al vol enthousiasme te wachten bij “De Vlam” waar de uitreiking eigenlijk plaats zou vinden. Na de eerste verbazing en de toestroom van het winkelend publiek was het tijd voor de onthulling. Edmund werd geroemd om de vele initiatieven en activiteiten waarbij hij betrokken is. Zijn actieve rol in de winkeliersverening, de organisatie rondom Sinterklaas, het Kersenfeest, de decemberactie en de betrokkenheid bij al zijn klanten en het dorp Gendt. Iemand dus die het vuurtje rondom allerlei activiteiten aanwakkert en levend houdt. Een “Vlam van Gendt”.

Na de uitreiking van de bokaal, met heel toepasselijk een afbeelding van het kunstwerk “De Vlam” op het Julianaplein en de muzikale ode, bood Edmund -geheel passend- de aanwezigen een drankje aan namens hem en zijn vrouw. Hoewel het Paasvuur helaas zelf geen doorgang kon vinden, is het toch gelukt dit nieuwe intitatief door te laten gaan. Organisatie Right Direction Music hoopt dat zij volgend jaar wél weer het mooie Paasvuur in Gendt mét de uitreiking van de tweede “Vlam van Gendt” kunnen organiseren.

Hoewel de zon en de droogte voor het Paasvuur zelf roet in het eten strooide, kan teruggekeken worden op een mooie zonnige dag waarin het vuur van traditie en gemeenschapsgevoel wel degelijk is ontstoken met de uitreiking van “De Vlam van Gendt.”