Omroep Lingewaard

Gezocht vrijwillige coördinator en gesprekleiders voor start Alzheimercafé 

In de gemeente Lingewaard ontplooien zich allerlei nieuwe initiatieven rondom dementie. Het doel is dat mensen met (beginnende) dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en actief kunnen blijven in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit met steun en hulp van partners, familie, buren, vrienden en organisaties betrokken bij de ondersteuning en zorg om dementie. 

Ook in Huissen wil de Zandse Kerk haar deuren openen en een prettige en fijne ontmoetingsplek zijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De vrijwilligers daar hebben samen met lokale organisaties als Alzheimer Nederland afd. Arnhem e.o., Buurtzorg, RijnWaal zorggroep, STMR, Zinzia zorggroep en SWL gekeken wat er gemist wordt in het huidige aanbod. 

Het ontbreken van een Alzheimercafé in Huissen en in de gemeente Lingewaard is een van de hiaten in het huidige aanbod. 

Mensen met dementie hebben behoefte om te praten over wat de ziekte voor hen betekent en wat de gevolgen ervan zijn in hun dagelijkse leven. Daarnaast wordt er een groot beroep gedaan op mantelzorgers die thuis de zorg hebben voor mensen met dementie Goede voorlichting en kennis over de gevolgen in het dagelijks leven, het nog zo lang mogelijk actief kunnen blijven en hoe er mee om te gaan, geeft zowel mensen die het treft als hun mantelzorgers houvast en steun. In een Alzheimercafé komen al deze onderwerpen maandelijks aan de orde en kunnen mensen ervaringen met elkaar delen en van elkaar leren. Je voelt hierdoor minder alleen staan in het dementieproces.  

Voor de start zijn nu op zoek naar een coördinator en gespreksleiders. Als coördinator draagt u zorg voor de algehele organisatie en de financiën. U voert regelzaken uit in samenwerking met de Zandse kerk, andere vrijwilligers en betrokken organisaties. In een werkgroep bestaande uit vrijwilligers en lokale organisaties worden de onderwerpen bepaald. Als gespreksleider geeft u samen met de coördinator vorm aan de avonden. Voorafgaande volgt u hiervoor een training bij Alzheimer Nederland. 

Bent u een organisator of gespreksleider pur sang? Zit samenwerken in uw bloed? Wilt u graag een bijdrage leveren aan een positieve benadering van dementie en een podium bieden aan mensen die te maken krijgen met dementie? Dan is een van deze vrijwilligers vacatures wellicht iets voor u. 

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Conny Giesen-Nijenhuis, vrijwilliger Zandse Kerk tel:06-30545221 of Monique Ritzen, coördinator Steunpunt Mantelzorg: 06- 22933258