Omroep Lingewaard

GLAS WATER….

Eindelijk was het zover. Afgelopen dinsdag stond de rechtzaak, privé persoon Carla Claassen tegen de gemeente Lingewaard, op de rol bij het gerechtshof Arnhem. De inmiddels beruchte zaak over het WMO gedoe in Lingewaard.
Ik was er en keek met verbazing toe. Kosten nog moeite werden bespaard door partijen. Gewild voer voor media en meesmullende burgers.

De door de gemeente ingehuurde advocate mr. Vera Textor van Nysingh advocaten mocht na de inleiding van de rechter de aftrap verrichten. En dat deed ze met veel verve!
Direct werd beaamd door Texter dat onze gemeente al op 7 september 2017 de beslissing nam om de aanvraag van Claassen negatief te beoordelen. Terwijl een dag later op 8 september het, op verzoek van Lingewaardse ambtenaren, aangepaste keuringsrapport pas gereed was en als basis diende voor de negatieve besluitvorming!

Een lekkere binnenkomer voor de geroutineerde Textor, specialiste op bestuursrecht. Vooral de overheid is haar werkveld.
En als je dan ook nog kwaliteiten als inlevingsvermogen en standvastigheid herbergt, een teamplayer bent en altijd oog hebt voor alle belangen, zit het wel snor. Als je dan ook nog duidelijk en helder de juridische kant van een zaak weet te belichten, denk je als gemeente Lingewaard gewoon een kanjer in huis te hebben gehaald. En die mag wat kosten! Een kanjer die het varkentje Claassen wel even zou wassen.

Ja, dan trek je gewoon alles uit de kast. Dan suggereer je doodleuk dat Carla Claassen wel degelijk kan lopen en zich vooral kan verplaatsen. Ook in haar eigen huis!
Een eigen huis waar ze zelf niet kan koken, hoe graag ze dat ook zelf doet. Dat verworven recht moeten manlief en dochter dan maar overnemen. Als Carla alleen thuis kan ze geen koffie of een glas water drinken. Kan niet bij de kraan. Haar handen moet ze maar in het toilet wassen.
De advocate brengt dan ook gelijk maar in dat Carla veel van huis is en haar man altijd bij haar kan zijn. Het lijkt erop dat de advocate wekenlang op de hoek van de straat heeft gepost!
Dochterlief moet ook maar haar eigen leven zodanig inrichten dat ze als mantelzorger kan optreden. Haar eigen carrière op een laag pitje zetten. Niet werken aan haar toekomst.

U begrijpt het al, de rechtzaak werd een welles nietes spelletje. Geen grijntje respect voor iemand die bereid is maatschappelijk aanwezig te zijn voor haar medemens.
Niet kiest om een kasplantje te worden achter de geraniums. Is dat het oordeel van de gemeente Lingewaard over de aan een rolstoel gekluisterde fractievoorzitster van de SP?

We weten inmiddels dat Carla Claassen als fractievoorzitter voor de SP in de raad zit. Haar bijzondere spierziekte belet haar echter niet sociaal maatschappelijk actief te zijn. Hulde!

Wat kosten die aangevraagde zaken nu eigenlijk in werkelijkheid? Bijvoorbeeld een verhoogd aanrecht.
Alvast een schijntje van alle kosten die de gemeente inmiddels heeft uitgegeven aan advocaatkosten, een lijvig en vernietigend raadsonderzoek en aan ingevulde uren door raadsleden, college en ambtenaren.

Zoals bekend is aan besparingen vanuit de WMO inmiddels al minstens anderhalfmiljoen euro overgeheveld naar de algemene reserves van onze gemeente.

De huidige opstelling van de gemeente Lingewaard lijkt erop om de SP te verbannen uit de plaatselijke politiek, lastige mensen die SP’ers!
Hun entree in 2014 met 4 zetels werd recent gecontinueerd met weer 4 zetels en daarmee blijven zij op de tweede plaats staan!

Voor alle duidelijkheid, ik ben geen SP’er! Echter, in ons democratische stelsel is plaats voor iedereen. Dat de privé persoon Carla Claassen ook fractievoorzitter is mag uiteraard niet leiden tot belangenverstrengeling.

Wie zou nou echt willen ruilen met Carla?

Toch nog een positief punt. Als deze WMO affaire niet was ontstaan, zou het onderzoeksrapport niet verschenen zijn. Het college was toen ineens in staat binnen 14 dagen een plan van aanpak in elkaar te draaien!

Als er niets aan de hand was geweest met de WMO, had het plan van aanpak ook achterwege kunnen blijven.

Twee eigenwijze partijen stonden nu voor de rechter. De rechter doet binnen 6 weken uitspraak. Wint de gemeente, zal dit uitvoerig gevierd worden door ambtenaren, college en coalitie binnen het gemeentehuis.

Verliest de gemeente, niets loos in Bemmel. De WMO pot is rijk gevuld en het gevraagde door Carla Claassen kost een schijntje in vergelijking met alle gemaakte kosten in deze WMO soap. Wat dan overblijft is de kater van het verlies voor de ambtenaren, de coalitie en het college.

Deze kater had ook voorkomen kunnen worden als begin september 2017 partijen overeen waren gekomen een herkeuring plaats te laten vinden door een onafhankelijk te benoemen arts.

Dat noem je politiek bedrijven op een manier waarop een burger rekent.

De rechter heeft het nu in de hand of het glas water voor Carla, aangereikt door haar dochter, halfvol of halfleeg gevuld zal zijn