Omroep Lingewaard

Groots onthaal bij Beroepenfeest Betuwe On Stage …

Met livemuziek in de bioscoopzaal en vervolgens onder luid applaus via de rode loper werden op 27 februari 850 Betuwse vmbo-leerlingen welkom geheten. De leerlingen namen deel aan het vmbo Beroepenfeest Betuwe On Stage bij CineMec in Ressen. Ze spraken daar met een groot aantal beroepsbeoefenaren. Ze ontdekten welke beroepen bij hen passen en bouwden aan hun netwerk. Klikte het, dan maakten bedrijf en leerling een “match”. Op 15 maart, de ‘Doe Dag’, komen de leerlingen naar het bedrijf toe om het beroep beter te leren kennen.

Visitekaartjes
De leerlingen bereidden zich op school voor. Ze maakten een eigen visitekaartje, om zich professioneel voor te stellen. Ze oefenden met netwerkgesprekken. Van elke deelnemende school, OBC Bemmel, OBC Elst, OBC Huissen, Citadel College en HPC Zetten won een leerling een prijs voor het mooiste visitekaartje. De prijswinnaars ontvingen twee bioscoopbonnen en een maand gratis sporten.

Een netwerk in de regio
Een beroepskeuze is een zoekproces; wat kun je, waar word je blij van en welk beroep hoort daarbij? De vmbo-leerlingen staan al heel jong voor de vraag: welke sector en vervolgopleiding ga ik kiezen? Doen en beleven in de praktijk helpt de leerlingen enorm bij hun keuze. Leerlingen van klas B3G van HPC Zetten waren blij met hun matches. “Ik ga naar de zorg” zei één van de jongens. Hij wil later graag gaan werken in de ouderenzorg en kan bij twee zorginstellingen terecht.
In totaal deden circa 240 beroepsbeoefenaren mee. Een aannemer uit de regio is enorm enthousiast over het event. “Wij willen dat gemotiveerde leerlingen voor de bouw kiezen. We komen graag vroeg in contact met leerlingen die interesse hebben in ons mooie vak.” Meerdere beroepsbeoefenaren spraken over ‘ontzettend leuke en goed voorbereidde leerlingen’: “Deze leerlingen weten met welk beroep ze kennis willen maken en ze stellen goede vragen”. Een mooi compliment voor de decanen en mentoren, die de leerlingen begeleiden in dit project.

Doe Dag
Twee leerlingen glunderen bij het vooruitzicht van hun Doe Dag. Ze maken kennis met het beroep van fotograaf en visagiste bij Erica Derksen fotografie in Huissen. Superleuk omdat deze fotografe samenwerkt met een visagiste. Alle leerlingen maakten twee matches voor de Doe Dag. Zo komen ze met minimaal twee beroepen in contact.