Omroep Lingewaard

HELGA WITJES WINT DE VERKIEZINGEN!

HELGA WITJES WINT DE VERKIEZINGEN!

Op de eerste plaats mijn welgemeende felicitaties aan de VVD Lingewaard voor de grandioze verkiezingsoverwinning. Hard werken tijdens de campagne van het hele VVD team hebben geleid tot deze prachtige winst. Een persoonlijke beloning voor wethouder Helga Witjes. Haar prima periode 2014-2018 als wethouder kan de komende vier jaar worden vervolgd!

Door de aanwezigheid van Helga in het toch wel zwalkende college, heeft mede geleid tot het succesvol volbrengen van de rit door dat college.
De kracht van het college wordt bepaald door de zwakste schakel(s). En eigenlijk waren dat er wel drie. De manier waarop Helga collega wethouder Johan Sluiter regelmatig ondersteunde, maakte indruk en was duidelijk te signaleren. De financiën had zij volledig op orde. Kortom, een zeer goed cijfer.

De manier waarop de zogenaamde drie lokale partijen LBL, LingewaardNu en B06 te kak zijn gezet is opvallend! In het hele land is winst te zien voor lokale partijen. Lingewaard vertoont echter het tegendeel.
Verlies voor alle drie partijen!

Voor LBL was het een verademing dat het verlies beperkt bleef tot één zetel. Dit had veel meer kunnen zijn door dat hele WMO gedoe. LingewaardNu deed er alles aan om door te gaan met wethouder Theo Janssen door hem in de luwte op de tweede plaats te zetten. Daarnaast wilde de partij opvallend opzichtig het college volledig naar de eindstreep brengen ondanks twee affaires. Op de eerste plaats de voormelde WMO affaire. En daarnaast het gedoe rondom Ressen/Dorpensingel.
Even geheimhouding op het dossier plaatsen en wethouder Peren mocht aanblijven. Zelden heb ik iemand zo zien stuntelen tijdens de debatten over de Theaterkerk en de Kinkel.
Burger Ton Segers kan fluiten naar inzage in het betrokken dossier Ressen/Dorpensingel. Zowel Peren, als betrokken wethouder, en de ambtenaren bleven gewoon op hun stoelen zitten.

En dan denk je dat blaaskaak Frans Schut, met zijn zelf opgerichte clubje B06, daar profijt uit kan trekken. Niks daarvan. Begin januari publiceerde hij met veel tamtam dat heel Gendt op 21 maart op hem zou stemmen vanwege een voorlopig nee tegen zijn centrumplan Gendt in de raad. Herr Schut wenste echter niet mee te werken aan een haalbaarheidsonderzoek. Hij dreigde liever met de waarschuwing aan de raad en het college dat heel Gendt achter hem zou staan. Dat zou 21 maart wel duidelijk worden. En dat bleef nou net volledig uit. Wat een inschattingsfout!

Voor veel geld liet Frans onze gemeente duidelijk zien, door ontelbare borden en promotiebeelden, dat hij bezig was met een wederopstanding. Hij bleek echter niets geleerd te hebben van zijn grote nederlaag in 2014, van acht zetels naar vier zetels!
Integendeel.

Gisteravond heb ik de uitslagen bekeken vanuit mijn luie stoel. Via de prima beelden van Omroep Lingewaard kon ik alles goed volgen. Ook het interview op het eind van de avond met de onsportieve verliezer Schut!
Frans Schut begreep er niets van dat hij had verloren. De kiezers hadden hem gewoon in de kou laten staan. Voor hem onbegrijpelijk dat diezelfde kiezer achter de geitenwollen sokken club GroenLinks waren gaan staan. Natuurlijk respectloos gezwam van Schut. De tranen biggelden bijna over zijn wangen. Gaat er nu echter wel zwaar over nadenken zich terug te trekken uit de lokale politiek! Dat zou pure winst betekenen voor politiek Lingewaard.

Zou een goede spiegel wellicht uitkomst bieden om hem weer met twee benen op de grond te doen landen?

En dan even terug naar GroenLinks. Na de VVD de grootste winnaar! Verrassend? Nee hoor, zeer actief tijdens de campagne en gewoon een beloning voor Lianne Duiven die als éénmansfractie het prima heeft gedaan!
Ondanks de geitenwollen sokken van Schut en dankzij haar liefde voor bijen, fietsen en druipvrije lindes, heeft Lianne de winst dik verdiend.

Het meest krachtige en deskundige raadslid Maarten v/d Bos heeft niet zijn begeerde tweede zetel behaald. Hij had ’t verdiend. Won niet en verloor ook niet. Zijn landelijke partij verkeert echter in zwaar weer. Was dat wellicht de reden van het niet behalen van die tweede zetel?

De grote vraag is nu, wat gaat Helga Witjes nu doen? Bij haar ligt het initiatief om tot een nieuw deskundig college en slagvaardige coalitie te komen.

Doorgaan met de huidige coalitiegenoten met de wethouders Sluiter en Theo Janssen? CDA’er Theo Peren keert zeker niet terug. Maar Boukje Raes weet wel een kanjer uit de CDA stallen op te halen. Het kan een versterking voor de coalitie worden.
LBL zou er goed aan doen alvast na te denken over een opvolger voor Sluiter. Immers, volgende week speelt de rechtzaak van privé persoon Carla Claassen versus gemeente Lingewaard over de WMO. Verliest de gemeente dan zal Johan Sluiter zelf daar zijn conclusies uit moeten trekken. Doet hij dat niet, zal Helga Witjes goed na moeten denken of zij wel door kan gaan met LBL.

Kandidaat partijen genoeg die graag meewerken aan een coalitie met een ruime meerderheid.
GroenLinks verdient zeker een kans. CDA blijft een bestuurspartij. D66 is een beetje afgeserveerd en moet 4 jaar de wachtkamer in. Dit geldt ook voor B06. Misschien maakt Schut binnenkort wel bekend dat hij zijn speeltje opheft. Althans daar zinspeelde hij op. Maarten vd Bos zou een aanwinst zijn voor iedere coalitie.
Of is het een idee dat B06 volledig opgaat in de partij van Maarten vd Bos, of andersom, als Schut zich terugtrekt?
En dat de nieuwe eenheid dan ook gelijk mee gaat doen aan een nieuw te vormen coalitie met haar vier zetels?
Het gaat minder met de PvdA in de landelijke politiek. Vinden ook al afsplitsingen plaats. Ik meld me direct als lid aan!

Wat een mogelijkheden doen zich voor!

Het is maar goed dat ik het niet voor het zeggen heb. Duidelijkheid scheppen naar al die kiezers die wel hebben gestemd is volgens mij prioriteit nummer één op weg naar de vorming van een krachtig en deskundig
college.

Helga Witjes heeft echt geen spiegel nodig om voortvarend stappen te ondernemen. Mocht Frans Schut niet genoeg hebben aan die spiegel, ik ben altijd bereid hem te informeren over de oorzaken van zijn verkiezingsnederlaag en het falen van zijn verkiezingscampagne!

De verkiezingen zitten erop.
Ik heb vertrouwen in de toekomst van ons mooie Lingewaard.

Bert Gerritsen