Omroep Lingewaard

Het middeleeuwse familiefestival van Gelderland op 6&7 juli bij Kasteel Doornenburg

Op 6 en 7 juli vindt het middeleeuwse familiefestival van Gelderland plaats bij Kasteel Doornenburg, de Slag om Doornenburg. Meer dan 300 ridders, Vikingen, handelaren en ambachtslieden verzamelen zich en bouwen hun eigen tweedaagse kampement in Doornenburg, gelegen vlakbij Arnhem en Nijmegen. Gedurende het weekend is er een afwisselend programma met kindertheater, muziek, workshops, een middeleeuwse markt en een grote veldslag.

De hele dag kun je meedoen met activiteiten zoals boogschieten maar ook gevechtsdemonstraties bekijken of rondlopen in het kampement. Op de middeleeuwse markt ontmoet je handelaren en ambachten uit verschillende landen. Zo zie je hoe ze vroeger kleding maakten, kun je lekkernijen eten, zie je de smid aan het werk of koop je een harnas of een mooie jurk.

De Vikingen zijn terug na de verloren veldslag van vorig jaar. Clans hebben zich verzameld en zijn vastberaden om Doornenburg te veroveren. De ridders gaan Doornenburg verdedigen, maar gaat het kasteel stand houden? Tijdens een spannend gevecht voor jong & oud kom je erachter.

Dit jaar is er extra aandacht voor professioneel kindertheater. Zo zijn er vier voorstellingen te zijn, waaronder op 6 juli de verdwaalde Viking. Een Viking komt aan in een klein dorpje verscholen in het riet aan een brede rivier. Orde en rust staan hoog in het vaandel. De Viking komt en blijft. Thomas een jongen van 10 uit het dorp vindt het prachtig en gloeit van opwinding, maar het dorp wordt bang. Dit is een mysterieuze, humoristische en spannende vertelvoorstelling over vertrouwen en vooroordelen.

Op 7 juli is Professor Eureka te zien over een professor die een tijdmachine heeft uitgevonden. Hij heeft er jaren aan gesleuteld. En nu is het moment van de test. Hij hoopt met de machine een grote schat terug te vinden. Deze schat schijnt ooit door een ridder begraven te zijn. Dan start de machine. Er gebeurt van alles. Licht, geluid, rook.. Plotseling verschijnen er mensen uit andere tijden, die niet snappen hoe ze in onze tijd terechtkomen. Een indrukwekkende kindervoorstelling.

Op verschillende scholen in Lingewaard hebben kinderen hedendaagse versies van Runenstenen gemaakt. Zij vertellen via de steen een verhaal die belangrijk voor hen is. Tijdens het festival zijn alle stenen te bewonderen en bezoekers kunnen hun eigen Runensteen maken.

Door de verbreding van het programma is de Slag om Doornenburg een waar familiefestival geworden. Leuk om te bezoeken  voor zowel liefhebbers van de middeleeuwen, ridders en Vikingen als voor mensen die meer van theater, muziek of van markten houden.

Tickets voor de Slag om Doornenburg zijn zowel online te koop als op de dag zelf aan de kassa. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen. De entree voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is €5 en vanaf 13 jaar is de entree €8.  Het festival is te bezoeken op beide dagen tussen 10:00 en 17:00.