Omroep Lingewaard

Hot…

Je had het jaren terug met onder andere de Lolobal, Flippo’s en de Tamagotchi en ook in deze tijd ontkomen we er niet aan. Rages. Dingen die hot zijn onder de jeugd en soms ook onder de volwassenen. Zo hebben we nu de Fidget spinner. Een speeltje dat rond kan draaien en waar kinderen van tot rust schijnen te komen. Ook kunnen er van allerlei trucjes mee worden gedaan. Ik zie er eerlijk gezegd de lol niet van in want je moet maar aan het ding blijven draaien om hem aan de gang te houden. Juist een vermoeiende bezigheid lijkt me, maar zoals wel vaker wordt me door de kids verweten dat ik er gewoon weer eens helemaal niks van snap.

Ook is er een spelletje dat “De vloer is lava” heet. Dan kan er zomaar op ieder willekeurig moment iemand zeggen dat de vloer lava is, en de bedoeling is dan dat je binnen vijf tellen een plekje zoekt waarbij je met de voeten van de vloer moet zijn. Soms doe ik er gewillig aan mee maar meestal laat ik het gewoon te heet onder mijn voeten worden en ga ik door met waar ik mee bezig ben.

Een beetje hitte kan ik wel aan, maar gisteren werd het ook mij bijna teveel tijdens de maandviering bij zoonlief op school. Terwijl de temperatuur buiten was opgelopen tot bijna dertig graden stroomde het overblijflokaal vol met toeschouwers en leerlingen. Niet alleen de vloer leek lava maar de hele ruimte voelde als een borrelende vulkaan die op punt van uitbarsten stond. Ik bleef wijselijk in het deurgat staan voor een verkoelend briesje dat af en toe opstak. De rode draad van de middag was hoe we met zijn allen moeten en kunnen werken aan een beter milieu. Geen water verspillen, je afval niet op straat gooien en netjes scheiden. De lampen niet onnodig laten branden. Recycling. We weten allemaal hoe het moet maar het gaat nog niet altijd even goed. Terwijl er over mijn hele lijf zweetdruppels verschenen en ik fantaseerde over een glas ijskoud water luisterde ik netjes naar de liedjes, keek ik naar de toneelstukjes en hoorde ik het geluid van een opengedraaide kraan waarbij het verlangen naar drinken nog heviger werd.

Er verscheen ook nog een filmpje van onze burgermoeder waarin ze bijna onhoorbaar (het geluid had duidelijk ook last van de warmte) vertelde over hoe blij ze was met de binnengekomen ideeën van de kinderen over hoe te werken aan en beter milieu. Ze had de, in haar ogen, drie beste inzendingen er uitgepikt en de bedenkers van deze ideeën verdienden een prijs. Energiebesparing, ook een hot item.

Eenmaal thuis kreeg ik dan ook meteen de wind van voren toen ik tijdens het schoonmaken van het toilet even wegliep om het bleekwater in te laten trekken en daarbij de lamp aanliet. “Dat is verspilling” zei mijn zoon belerend. Hij had natuurlijk gelijk. Altijd mooi als kinderen zich bezighouden met de problemen van deze tijd en er zo hun ideeën op na houden.

Niet alleen kinderen komen vaak met verrassende ideeën. Ook volwassen kunnen er wat van.

Want ooit moet er ergens iemand zijn geweest die gedacht heeft dat de Tamagotchi wel een leuk “speledingetje” zou zijn. Of de Fidget Spinner. En iemand moet op een moment gedacht hebben dat hitte in combinatie met de voetjes van de vloer wel een leuke bezigheid zou zijn

Ideeën die de wereld niet perse beter maken maar het leven wel een stukje opleuken dat is zeker.

Ik besloot het lavaspelletje dan ook maar eens in mijn voordeel te gaan gebruiken dus toen mijn zoon druk bezig was met een spelletje op de tablet (ook energieverspilling in mijn ogen) riep ik opeens: “De tablet is lava”. Zonder van zijn scherm op te kijken mompelde hij “heel leuk mam.” en speelde gewoon door alsof de wereld niet in brand stond.

Nee die spelletjes en rages van tegenwoordig. Ik ga mijn vingers er maar niet meer aan branden.

Fijn weekend allemaal
Joyce Derksen