Omroep Lingewaard

In deze twee gemeenten is carbidschieten dit jaar verboden

ELST – Laat de melkbus maar op zolder staan: carbidschieten in Overbetuwe en Lingewaard is dit jaar verboden. Dat besluiten de burgemeesters vrijdag in overleg met de politie en het OM. De twee zijn bang dat mensen tijdens het knallen niet fatsoenlijk rekening kunnen houden met de coronamaatregelen.

Door: Thomas Overdijk

Dat betekent dat er op oudjaarsdag geen carbid mag worden geschoten in de gemeenten. Zo’n verbod gold ook al voor de pandemie, maar fervente knallers konden dan een speciale ontheffing aanvragen. Die mochten buiten de bebouwde kom dan toch hun ding doen. Die verheffingen worden dit jaar niet uitgedeeld. Doel is om de zorg te ontlasten.

“Carbidschieten is een traditie waarbij het draait om samenzijn en gezelligheid”, schrijven de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard. “De burgemeesters vinden dat dit niet past in een tijd waarin je maar met een beperkt aantal mensen mag samenkomen en afstand moet houden.”

Carbid als alternatief vuurwerk?

Een landelijk verbod komt er niet, dat maakte minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandag bekend. Wel verzocht hij mensen vriendelijk om zich netjes te gedragen, zodat carbid geen alternatief vuurwerk wordt.

Dat is precies de reden dat de burgemeesters van Overbetuwe en Lingewaard met de nieuwe maatregel komen: ze maken zich zorgen dat het landelijk vuurwerkverbod zorgt voor een run op carbid. “De verwachting is dat het carbidschieten dan populairder wordt bij mensen die normaal vuurwerk afsteken”, stellen zij.

En voor het knallen van een melkbus heb je volgens hen toch wat extra kennis en kunde nodig. “Die onervarenheid zou kunnen leiden tot een hoger risico op incidenten.”

Zie ook: Geen landelijk verbod op carbidschieten