Omroep Lingewaard

Kleurrijk

Het was vroeger een grote wens van mij. Gekleurde lampjes in de Kerstboom. Prachtig vond ik ze, maar helaas dachten mijn ouders daar anders over. Jaar in jaar uit probeerde ik het weer maar tevergeefs. De lampjes waren wit en bleven wit. Wel veranderden ze in de loop der jaren. Van grote gevaartes die nog een beetje weg hadden van echte kaarsjes naar een wat bescheidenere maat tot de kleine ledlampjes die we nu bijna allemaal gebruiken. Het was destijds een leuke sport om te zoeken naar dat ene lampje dat je moest hebben om er een draai aan te geven zodat de rest ook ging branden. Niet alleen de lichtjes veranderden naarmate ik ouder werd. Ook de boom onderging een metamorfose. Daar waar we vroeger nog gingen voor het echte werk kiezen heel veel mensen nu voor een kunstboom. Ook ik ben uiteindelijk overstag gegaan maar ik moest er wel even aan wennen. Geen heerlijke geur meer in huis van de boom, geen ruzie en gevloek meer tijdens het naar binnen slepen van het gevaarte terwijl ik sarcastisch “vrede op aarde” zing, geen ongewenste meegereisde “huisgenoten” meer die vanuit de boom over de vloer en tegen de muren opkruipen en geen verdwaalde naalden die tot ver in het voorjaar nog lelijk in je voet kunnen prikken meer. Het hoorde er allemaal bij maar oké,  Ik heb het inmiddels losgelaten en ben met de tijd meegegaan. Ook de ballen zijn niet meer wat ze geweest zijn. Daar waar je deze vroeger met voorzichtigheid en liefde moest behandelen omdat ze zo breekbaar waren, kun je ze nu als stuiterballen tegen de muur aangooien. Onbreekbaar zijn ze, maar daardoor niet minder mooi. We moeten met de tijd mee.

Dus om de Kerst helemaal naar een hoger level te tillen vroeg ik dit jaar aan Sinterklaas een witte boom, en mijn wens werd vervuld. Daar staat hij dan te prijken. Een witte kunstboom met blauwe onbreekbare ballen. Zonder piek, want een piek is niet meer van deze tijd heb ik me laten vertellen.

Een bezoekje aan de Intratuin afgelopen week leerde mij dat niks meer te gek is tegenwoordig. Eigenlijk worden de tradities steeds kleurrijker. Van roze kerstboom tot hele skipistes in je huis. Alles kan. Ja zelfs de gekleurde lampjes waren er in overvloed te vinden. Dus je raadt het al. Na een kleine veertig jaar heb ik ze dan eindelijk in mijn bezit. De door mij zo gewenste gekleurde lampjes. Als een kind zo blij ben ik. Ze gaan de boom niet in maar ze mogen naar buiten bij het zitje alwaar ze het hele jaar hun best mogen gaan doen om het leven een beetje kleurrijker te maken. Want we kunnen allemaal soms wel wat meer kleur in ons leven gebruiken toch? Zeker in deze donkere dagen voor Kerst.

Ik hoop dat ook ik voor een beetje kleur heb mogen zorgen het afgelopen jaar met mijn stukjes op deze site. Ik ga mijn best doen om er volgend jaar ook weer wat moois van te maken.

Fijne feestdagen allemaal.