Omroep Lingewaard

Koningschieten Gendt: Harrie van Moerkerk nieuwe schutterskoning van Sebastianus

GENDT – Harrie van Moerkerk is de nieuwe schutterskoning van het Gendtse Schuttersgilde Sint Sebastianus. Hij kroonde zich zaterdagmiddag achter de dijk onder het toeziend oog van vele honderden uitgelaten dorpsgenoten, tot winnaar van de strijd. 

Nadat er eerst gestreden werd om het zogenaamde ‘prijsschieten’,  begon om 17.15 uur de echte koningswedstrijd. Na 14 schoten werd Harrie de winnaar. 

Met het traditionele vendelzwaaien werden de koning en zijn partner Renate van Moerkerk op het schietterrein gehuldigd. Vier prachtige dagen lang zullen Harrie en Renate nu het middelpunt zijn tijdens de Gendtse Schuttersfeesten. De schuttersfeesten zullen tot en met dinsdagavond 27 augustus duren.

Maandagochtend gaat Gendt wederom uit zijn dak. Vanaf 6 uur in de ochtend wordt het dorp gewekt door de reveilleblazers van Sebastianus om vervolgens de Koningin te gaan huldigen. Dit gebeurt bij de Koning thuis. In de schutterstent dit jaar een geweldig koningsontbijt. Vanaf 11.00 uur start de optocht naar de feesttent die zoals gebruikelijk aan de Julianastraat staat. De feestende massa trekt met takken door het dorp en zal een hulde brengen aan de kerk om aldaar knielend het “In excelsis Deo” te zingen.

Hoe ooit deze traditie ontstaan is weet niemand te vertellen, maar dat het niet meer weg te denken is tijdens het schuttersfeest is wel duidelijk.