Omroep Lingewaard

Kooigevechten …

 KOOIGEVECHTEN
Een kooigevecht is niet zo bekend in Nederland.  In 1996 werd het eerste en tevens laatste gevecht gehouden in Emmen. Door een gewelddadig verloop van het gevecht, mede door het publiek, werd daarna nog slechts één keer een poging gedaan zoiets te organiseren in Drachten. Gebrek aan belangstelling leidde echter tot een afgelasting.
Het heet ook wel MMA (Mixed Martial Arts). Het is een multidisciplinaire combinatie van diverse technieken uit verschillende vechtsporten zoals worstelen, judo, karate, kung fu, kickboksen, tai boksen en jiu jitsu.
Kortom, in Nederland niet zo bekend maar een figuurlijke vergelijking met politiek Lingewaard is zeker op z’n plaats.
Morgenavond staat het gevecht op de rol van de raadsvergadering. De raad tegen de wethouder/college, de SP tegen het college, de familie Claassen tegen het college  of wellicht  het college/de wethouder/de ambtenaren tegen de SP/familie Claassen?
Dat laatste sluit ik niet uit.
Hoe dan ook, een hete strijd staat op het programma. Hoort zegt het voort, een daverende show onder leiding van onze burgemeester siert de agenda.
De techniek en de wedstrijdmentaliteit van de kooivechters zal morgen zorgen voor een spectaculair, maar over en weer hopelijk respectvolle strijd.
Er mag geen ruimte komen voor een moddergevecht!
Geen herhaling van de raadsvergaderingen tijdens de trolley affaire en de gênante vertoning over het kerktheater/de Kinkel in Bemmel.
Correctheid van de raad als toezichthouder op het college is en blijft hun taak. Laat het geen Poolse landdag worden!
Gelukkig hebben de fracties van PvdA (Maarten vd Bos) en CDA (Boukje Raes) op voorhand al een serie prima schriftelijke vragen gesteld aan het college over het door de raad ingestelde onderzoek. Dat onderzoeksrapport gaf daar meer dan voldoende aanleiding toe.
Toch liet Frans Schut van B06 aan de Gelderlander op voorhand al weten, dat de gemeente geen enkele blaam treft! Weet hij wel wat meer dan?
Immers het college heeft sinds september 2017 geen enkele reactie gegeven over de WMO toestand tussen Carla Claassen en de gemeente Lingewaard.
De jonge keuringsarts blijkt inmiddels een ouder persoon te zijn. Was als arts dus helemaal geen groentje. Dacht een makkelijk baantje als keuringsarts in de nadagen van zijn carrière ingevuld te hebben. Zat in zijn proefperiode. En pleegde overleg met zijn meerdere toen hij onder druk van die twee ambtenaren het oorspronkelijke keuringsrapport aanpaste naar de wensen van die twee Lingewaardse ambtenaren.
Kreeg inmiddels na zijn bekentenis een waarschuwing van het medisch tuchtcollege en mocht tijdens zijn proefperiode vertrekken. Lekkere oudedagbesteding!
Met die wetenschap zijn de ambtenaren echter niet geschorst tot het tijdstip van de rechtzaak die Claassen heeft aangespannen tegen de gemeente!
Deze staat eind maart op de rol van de rechtbank Arnhem.
Maarten van de Bos en Boukje Raes willen dat hun vragen voor de extra raadsvergadering schriftelijk worden beantwoord. Als dat gebeurt scheelt het heel wat tijd en wellicht ergernis.
Ik hoop dan ook op een tijdige en duidelijke beantwoording door het college, maar ben ook sceptisch gestemd.
Een college die zo lang niets loslaat en geen voorlopige maatregelen treft heeft of iets te verbergen of denkt genoeg troeven in handen te hebben de vloer aan te vegen met de SP familie Claassen.
Zal het echt zo zijn dat de ambtenaren op voet van oorlog leven met de kritische zorgpartij SP? Is die strijd soms al eerder uit de hand gelopen? Krijgen ambtenaren zoveel ruimte?
Het rapport noemt daarover voldoende feiten. Geen protocol, schending wet op de privacy, feiten bij derden waar ze niet horen en vooral geen verslaglegging van telefonisch contact met cliënten.
Dat noem je toch een vrijgevochte bende!?
Ik moest daar aan denken toen ik koos voor de titel KOOIGEVECHTEN.
Een moddergevecht hoort echter niet thuis in een eerlijk kooigevecht.