Omroep Lingewaard

Leerlingen OBC Huissen presenteren bevindingen opruimactie aan wethouder

Op donderdag 19 december om 12.15 uur presenteren derdejaarsleerlingen van OBC Huissen aan de wethouder Milieu en Afval van de gemeente Lingewaard, een plan om Lingewaard schoner te maken. De leerlingen hebben de afgelopen periode gewerkt aan een project waarbij afval centraal stond.

 

Opruimactie

De leerlingen van OBC Huissen organiseerden op 2 december 2019 een opruimactie voor leerlingen uit groep 7/8 van basisschool ‘Binnenstebuiten’ om zwerfafval in Huissen op te ruimen,in
samenwerking met de gemeente Lingewaard en het IVN.  De OBC Huissen leerlingen hebben de verschillende soorten afval bekeken. Aan de hand hiervan hebben zij een plan opgesteld dat zij vervolgens aan de wethouder zullen presenteren. De leerlingen dragen hierbij ideeën aan om Lingewaard schoner te maken, maar vertellen ook meer over wat hun taken waren, hoe de voorbereidingen verliepen en hoe het ging tijdens de uitvoering.

Project

In totaal hebben 29 leerlingen tijdens het vak Dienstverlening en Producten (D&P) aan het project gewerkt. Per klas mochten de leerlingen vier groepen samenstellen, waarbij ieder groepje zijn eigen taak had. Zij kozen voor een onderwerp dat goed bij hen paste en waarbij hun talent goed van pas kwam. De volgende taken kwamen onder andere aan bod: het maken van een draaiboek voor de opruimactie, het verzorgen van een presentatie over zwerfafval aan basisschoolleerlingen, het benaderen van de pers, het promoten van de opruimactie, het regelen van het materiaal en veiligheidsaspect van de actie. 

Aanbevelingen

Wethouder Theo Jansen en nog enkele genodigden van de gemeente Lingewaard waren hierbij aanwezig, zo konden zij de tips en adviezen die leerlingen voor de gemeente als eindconclusie hadden gelijk meenemen en eventueel nog vragen hierover stellen.
Enkele adviezen van de leerlingen waren, meer vuilnisbakken, eventueel een vangnet voor het vuil, een sprekende afvalbak en ook het advies om vaker opruimacties samen met de verschillende basisscholen te organiseren werd door de verschillende groepen zeer aanbevolen.
Wij van omroep Lingewaard hebben de groep tijdens het opruimen en bij deze presentatie gevolgd.