Omroep Lingewaard

Lingewaardse Duurzaamheidsprijs 2019 uitgereikt aan Stichting Lingewaard Natuurlijk 

Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober jl. is in de Veldschuur in Bemmel de Lingewaardse Duurzaamheidsprijs 2019 uitgereikt aan Stichting Lingewaard Natuurlijk. 

De jury bestond uit wethouder Aart Slob van Lingewaard, Frans van Herwijnen en Kees Blok van Coöperatie Lingewaard Energie*, en Mathijs Heitkamp, gemeente Lingewaard. 

De Lingewaardse Duurzaamheidsprijs is een initiatief van Coöperatie Lingewaard Energie in samenwerking met de Gemeente Lingewaard en is eerder uitgereikt aan de Theaterkerk Bemmel. 

De jury was onder de indruk van de vele activiteiten die Stichting Lingewaard Natuurlijk (SLN) al 25 jaar met al haar vrijwilligers onderneemt. Uit het Juryrapport: ‘Hun bijdrage aan behoud en verbetering van natuur, milieu en landschap verdient volgens de jury diepe bewondering. De wijze waarop zij opkomen voor de waarde van onze mooie omgeving vormt een noodzakelijk tegenwicht in een wereld die gedomineerd wordt door vooral economische belangen.’ 

Er waren nog 2 andere genomineerden overgebleven uit een longlist van kandidaten, Lamers Productions Bv in Gendt, en Stichting ATOS. Lamers Productions BV streeft als groene organisatie naar leveren van bijdrage aan het milieu door inzet van duurzame materialen en energiezuinige productiemethoden. Stichting ATOS verzorgt gestructureerd onderwijs aan ca. 880 leerlingen op scholen in Bemmel, Gendt en Huissen. ATOS levert op zichtbare wijze een bijdrage aan verduurzaming van haar schoolgebouwen, en bewuste omgang met het eigen energieverbruik. 

Coöperatie Lingewaard Energie is een groep enthousiaste burgers, die het initiatief heeft genomen om in samenwerking met lokale partners (gemeentelijke overheid en bedrijfsleven), door kennis- en informatieoverdracht bewustwording op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing te bevorderen. 

Op dinsdag 22 oktober om 20h00 organiseert Lingewaard Energie in de Zandse kerk, Van Wijkstraat 33, Huissen een Thema-avond: Mijn woning in de toekomst. Wat doen al die groene investeringen voor de waarde van mijn huis. Hoe krijg ik het betaald? En wat is nou dat energielabel? Waar kan ik het beste beginnen? 

Tekst: Harry Ros.