Omroep Lingewaard

Met de billen bloot…

“Heb jij op school ook al filmpjes gekeken van de dokter Corrie show?”  vroeg ik mijn zoon zo tussen neus en lippen door toen hij tussen de middag thuis was om een boterham te eten. “Dokter Corrie?” zei hij terwijl hij me vragend aankeek. “Ja, je weet wel, van die filmpjes waarin dokter Corrie een soort van seksuele voorlichting geeft.” Ik herinner me namelijk dat mijn dochter dit soort filmpjes wel in de klas keek toen ze zo ongeveer in groep zeven zat. Mijn zoon schudde zijn hoofd ”Nee, geen dokter Corrie, wel las de juf ons laatst een verhaal voor waar een man in voorkwam die “zo” deed.” Hij ging voor me staan en deed net of hij een grote regenjas openklapte. “En die man was dan bloot daaronder” voegde hij er nog aan toe. “Oh, een potloodventer.” zei ik. “Ja” zei mijn zoon. “Dat was het”

Toen ik vroeg wat de juf daar dan verder over had verteld, zei mijn zoon: “Niet zo veel, alleen dat dat bijna niet meer voorkomt.” Hij nam een hap van zijn brood en ging verder met waar hij mee bezig was. Het boeide hem verder niet zo leek hij hiermee te willen zeggen.

Wat dat betreft zijn de tijden wel veranderd. Vroeger lag er op het hele blote gebeuren een groot taboe. Deden wij als kinderen nog stiekem en lacherig als er ook maar iets van bloot te zien was ergens, de jeugd van tegenwoordig kijkt niet echt meer op van een blote borst meer of minder.

Als er voeger ook maar iets richting het bedrijven van de liefde of het ontbloten van intieme delen dreigede in een film of televisieserie dan zei mijn oma meteen: “Ik roaj da we ‘m mar dich zetten” waarna wij uiteraard tegengas gaven met als gevolg dat wij met grote ogen keken naar hetgeen er ging gebeuren terwijl oma haar ogen had gesloten en met haar hoofd voorovergebogen zat te wachten totdat de desbetreffende scene voorbij was. Nu kwamen dat soort scenes natuurlijk nog niet al te vaak voor en als ze al voorkwamen werden de meest intieme lichaamsdelen veelal subtiel uit beeld gehouden tot ongenoegen van ons.

Tegenwoordig vinden we het heel normaal dat er zoveel bloot om ons heen te zien is. Bloot verkoopt. Bij een hit hoort een clip waarin er vooral veel dames met zo min mogelijk kleding aan zo sexy mogelijk dansen. Er worden hele programma’s gemaakt over naakt daten met elkaar. De intieme lichaamsdelen en seksueel genot worden uitgebreid besproken in diverse programma’s. Ben je niet blij met bepaalde delen van je lichaam dan zijn er mensen die samen met jou op zoek gaan naar een oplossing, waarbij alles open en bloot de huiskamers in wordt geslingerd. Seks op televisie is ook van alledag. Seks in films en series maar ook in real life programma’s zoals Temptation Island, Zon zuipen, ziekenhuis en Utopia. Mensen worden gevolgd door een cameraploeg of in ieder hoekje van het strijdtoneel bevindt zich wel een camera die alle seksuele uitspattingen vastlegt. Met dat laatste is natuurlijk niks mis omdat de mensen waar het hier om gaat weten dat alles op beeld wordt vastgelegd.

Waar wel wat mis mee is , is het feit dat er ook plaatsen zijn waar je je veilig denkt te wanen. Plaatsen waar je jezelf letterlijk bloot geeft en waar dat ook gewoon zou moeten kunnen. In privésferen. Juist op die plaatsen zijn er legio naaktbeelden vastgelegd van mensen die hier niet om hebben gevraagd. En erger nog, sommige van deze beelden zijn vervolgens ook nog op een pornowebsite geplaatst.

Misschien moet in deze huidige tijd seksuele voorlichting wel vervangen worden door seksuele opvoeding want de manier waarop we omgaan met naakt en seksualiteit is in de loop der jaren wel degelijk veranderd. Dingen die voeger in vertrouwde omgeving gebeurden bleven ook daar, maar tegenwoordig kan alles zomaar open en bloot op de straat komen te liggen.

We hoeven echt onze ogen niet te sluiten en ons hoofd niet te buigen als er bloot te zien is op tv. Deze mensen hebben er zelf voor gekozen om met hun billen bloot te gaan. Belangrijker is dat we niet wegkijken bij praktijken die niet door de beugel kunnen.

Ik probeer mijn kinderen te leren voorzichtig te zijn met bloot. Je lichaam is van jezelf en alleen jij bepaalt wat er mee gebeurt en wie, wat mag zien.

En wat doker Corrie betreft, ik weet bijna zeker dat mijn zoon het hele gebeuren rondom de bloemetjes en de bijtjes inmiddels wel weet maar ook bij hem staat de puberteit voor de deur, dus er zullen best nog wel wat vragen komen waarop hij antwoorden wil hebben. En daarbij zal ik niet letterlijk maar zeker wel figuurlijk met de billen bloot moeten maar dat doe ik dan geheel vrijwillig en met liefde.

Want als je je goed bedenk, zoveel heeft het ook allemaal niet om het lijf toch?….Die naakte waarheid?!

Fijne weekend allemaal.