Omroep Lingewaard

Op bezoek bij de Zwaanse Buurtkraam in Huissen

Gisteren namen wij een kijkje bij de vruijwilligers van de Zwaanse Buurtkraam in Huissen die hun kraam hadden opgesteld bij het Sancta Maria in Huissen. Caroline Timmerman, vrijwilligsters bij de Zwaanse Buurtkraam legt uit wat het doel is van de Zwaanse Buurtkraam.

De Zwaanse buurtkraam creëert een ontmoetingsplek in de wijk en biedt mogelijkheden om samen met buurtgenoten spullen uit te wisselen zoals tijdschriften, spelletjes of boeken. Ook kan er informatie worden gedeeld onder het genot van een kopje koffie of thee.

Buurtbewoners kunnen elkaar dus ontmoeten en dingen delen en ruilen. Ook is er een wand waar sociale activiteiten op worden aangeboden en gevraagd, zoals bijvoorbeeld een wandelmaatje of hulp bij klusjes rondom het huis.

Een groeiende groep vrijwilligers geeft invulling aan de organisatie en praktische uitvoering van de kraam. De kraam biedt daarmee ook een mogelijkheid voor bewoners om vrijwilligerswerk in de eigen buurt te doen.

De Zwaanse buurtkraam is dus een deel- en ruilkraam die een dagdeel per week op vaste tijdstippen en op vaste plekken in de wijken van Huissen staat.

De stichting Wijkorganisatie ’t Zand Binnen Buiten vormt de achterban en drager van dit sociaal initiatief onder de naam Buurtnetwerk ‘Buren voor Buren’ (BBB), gericht op het behoud van de leefbaarheid en een extra bijdrage leveren aan een gezellige wijk. Daarin staat ‘Oog vur mekoar hebbe’ centraal; in deze Corona tijd van essentieel belang!

Met subsidie van de provincie Gelderland, de gemeente Lingewaard en verschillende lokale sponsoren heeft het buurtnetwerk BBB een buurtkraam in haar bezit en geeft een groep vrijwilligers en actieve buurtbewoners invulling aan deze formule van ‘Inspireren, Informeren en Ontmoeten ’

De projecttermijn van de Zwaanse buurtkraam is van september 2020 tot september 2021. Uitgangspunt is, dat bij gebleken succes, het project als sociale ontmoetingsfaciliteit in de Huissense wijken wordt bestendigd.