Omroep Lingewaard

OP ZOEK NAAR BOEGBEELDEN …

OP ZOEK NAAR BOEGBEELDEN
door Bert Gerritsen

Wat een sportweekend hebben we achter de rug.
Het WK wielrennen op de baan in Apeldoorn werd een grandioze triomphtocht voor Kirsten Wild, de vrouw met de turbodijen, die drie keer goud won.
Op dit moment is Jorien ter Mors de meest complete schaatster ter wereld. Na haar olympische titels werd zij wereldkampioene sprint. Geweldig!
En tot slot werd bekend dat recordinternational Wesley Sneijder stopt na 133 wedstrijden in het nederlands elftal. Een voetballegende met een rijke carrière.

Deze drie topsporters zijn boegbeelden voor hun sport. Voorbeelden voor jongeren.

Het roept bij mij de vraag op, heeft Lingewaard boegbeelden?
Boegbeelden die als voorbeeld kunnen dienen voor jongeren. Neem nou eens de lokale politiek. Zal er ooit een Wethouder Sluiterstraat komen in ons Lingewaard?
Of de Frans Schutboulevard? Misschien nog wel erger, het Doofpotcollegeplein?

Om u direct uit de droom te helpen, ik zie het er nooit van komen. Zeer slechte voorbeelden voor echte boegbeelden!

De verkiezingen komen er aan. Op 21 maart heeft de bevolking het zelf in de hand of we nog vier jaar doorsudderen met de huidige vier collegepartijen VVD, LBL, LingewaardNu en het CDA.
Het huidige college wil dolgraag nog minstens 4 jaar doorgaan. Een college dat zwaar in de problemen verkeert. Bijvoorbeeld de WMO kwestie Claassen en wethouder Sluiter. Een wethouder die door de gong is gered tijdens de laatste raadsvergadering. Hij mocht blijven van de raad!
En die daarna doodleuk via de pers, Gelderlander, laat weten de oppositie slapers te vinden. Vier jaar lang deed Sluiter ieder kwartaal verslag, het ging altijd goed. De raad heeft geslapen!

En daar gaat het nu net om. Het geval Claassen was de oorzaak van een raadsonderzoek over de WMO.
Uit dat onderzoek bleek duidelijk dat er nogal iets mankeerde aan de Lingewaardse WMO uitvoering! Binnen 14 dagen na dat onderzoek lag er een plan van aanpak. Hoe haalt de man het in zijn hoofd enkele dagen later, nadat hij mocht blijven, de oppositie raadsleden zo te shockeren. Oliedom!

Ben benieuwd hoe  de wethouder, met steun van zijn coalitie genoten, zich hieruit gaat redden. Het zal wel een rotsmoes worden met hulp van de dure college adviseurs. Donderdagavond weten we meer.

Dan staat ook nog op de agenda een ander knelpunt. De opdracht aan adviesbureau Haskoning over de Dorpensingel vorig jaar. U weet nog wel, de telefonische opdracht voor meer dan € 30.000,–.
Ton Segers uit Bemmel heeft vorig jaar op grond van de WOB (Wet Openbaar Bestuur) inzage gevraagd in de stukken over deze zaak.
Dit is geweigerd door het college. Wat blijkt, op advies van het college is de raad accoord gegaan met geheimhouding op dit onderzoek!
Uit het rapport zou namelijk eenvoudig te herleiden zijn welke personen centraal staan in het onderzoek en welke rol zij hebben gespeeld.
Is hier ook iets gaande waarin geheimzinnigheid centraal staat? Welke personen (ambtenaren, wethouder) moeten ontzien en gered worden?
Ton Segers eist in zijn bezwaarschrift, alsnog openbaarmaking!
Waarom en op grond waarvan hebben onze volksvertegenwoordigers (raadsleden) ingestemd met het verzoek van het college tot geheimhouding?

De oppositie van PvdA, GroenLinks, SP, D66 en B06 zijn dus terecht pisnijdig over wethouder Sluiter. Een oppositie die vier jaar vrijwel niets heeft kunnen bereiken door de partij discipline van de vier coalitiepartijen. Daarin speelde ook zeker mee dat B06 een vreemde eend in die oppositie was. Eigenzinnig beleid van Schut en consorten gaf vrijwel steeds een minderheid te zien binnen die oppositie.

Maar B06/Schut ruikt nu haar kans. Na het debacle  in 2014, toen de partij halveerde, ziet B06 kansen op 21 maart. En weer met Schut als toekomstig wethouder. Welke partijen in de volgende coalitie komen maakt niet uit, als Schut maar wethouder kan worden! De grote vraag is dan, willen partijen nog wel samenwerken met de club van Frans Schut?

De hele campagne van B06 is daarop afgestemd. In Huissen struikel je over de verkiezingsborden. Maar wat wil je met drie lokale partijen die hun roots in Huissen hebben!
Het is een verademing om Bemmel in te rijden, hier en daar een bord. Een schril contrast met Huissen, waar het een grote vervuiling van het aangezicht is.

Daar is een partij zelfs zover gegaan door in het mooie park Holthuizen drie verkiezingsborden te plaatsen, nota bene midden in de natuur! Ik zag dit afgelopen zonnige zondagmiddag tijdens mijn wandeling in het park.
Kan en mag dit zomaar? Een park is toch zeker geen plek om campagne te voeren, belachelijk!

Of was het wellicht een ludieke actie? De drie borden lieten witte vlakken zien. Waren in een driehoek met elkaar verbonden. Je moest er naar toelopen om te zien, op de binnenkant, op wie je kon stemmen.

En dat was zeker geen boegbeeld van onze gemeente!