Omroep Lingewaard

Opening Mauritstoren Bemmel

BEMMEL – Op zaterdag 16 november werd om 14:30 uur door wethouder Theo Janssen de Mauritstoren geopend. Dit gebeurde in de Bemmelse polder.

De Mauritstorens waren in de 80-jarige oorlog onderdeel van de Mauritslinie en beschermden de steden langs de rivieren tegen invasies van indringers en plunderaars. Tot voor kort was er van de Mauritstorens niets meer te zien, de 54 wachttorens waren allemaal verdwenen.

Het idee om de wachttorens te herbouwen kwam uit de wereld van de kunstenaars. In samenwerking met diverse partijen werd er door een aannemer een stalen skelet gebouwd dat vervolgens is aangekleed door enthousiastelingen van Stichting Lingewaard Natuurlijk en Doornink Natuurakkers. Dit alles gebeurde onder toeziend oog van de ontwerper, beeldend kunstenaar Jeroen Hoogstraten. Zelf deed hij ook mee met het timmerwerk en had hij de leiding en uitvoering hiervan.

Stichting Onze Waal zet zich in voor de heropbouw van een aantal Mauritstorens. De eerste heropbouw van de Mauritstoren vond plaats langs de Waal in de Bemmelse Polder. Behalve dat de wachttoren onderdeel is van een stukje geschiedenis die nu waarneembaar is, kan deze ook gebruikt worden als vogeluitkijktoren. Zo kunnen wandelaars en vogelliefhebbers de verschillende vogels spotten die zich rondom de Waal begeven.