Omroep Lingewaard

Pislink…….

Afgelopen woensdag had ik de eer om met onze burgermoeder mee te mogen naar de opening van het nieuwe Huis der Provincie in Arnhem. Ik noem het met recht een eer omdat alle 54 burgemeesters van Gelderland slechts één inwoner van hun gemeente mee mochten nemen naar deze bijzondere gebeurtenis. Een inwoner die een bijzondere rol speelt of heeft gespeeld in zijn of haar gemeente. Onze burgemeester koos voor mijn nederige persoontje. Tussen alle mensen die mee mochten omdat ze al tig jaren vrijwilligerswerk verrichten, een bijzondere prestatie hadden geleverd of een bijzondere functie vervullen liep ik. Iemand die slechts fotograferen als hobby heeft en hiermee poog onze gemeente op de landelijke kaart te zetten middels het insturen van deze plaatjes naar diverse weerzenders. Niks bijzonders eigenlijk in mijn ogen. Maar dat terzijde.

De officiële opening werd verricht door niemand minder dan onze eigen koning Willem Alexander. Diverse keren kreeg ik afgelopen weken de vraag of ik het niet spannend vond om de Koning in levende lijve te gaan zien. Spannend is niet echt het goede woord dacht ik. Bijzonder. Dat vond ik het zeker. Ook de vraag of ik niet zenuwachtig was. Maar ook dat was niet het geval. Het is immers ook maar een gewoon mens . Hij gaat ook gewoon naar de wc net als jij en ik hoorde ik ook iemand gekscherend zeggen.

Denkend aan die zin dwaalde mijn gedachte onwillekeurig af naar alles wat er de afgelopen weken gaande is rondom plassend Nederland. Hadden we laatst nog de perikelen rondom de genderneutrale toiletten waarbij men mensen niet meer in één (toilet)hokje mag stoppen, deze week doemden er weer andere plasproblemen op. Een vrouw die beboet werd wegens wildplassen en er een rechtszaak van maakte werd door de rechter duidelijk gemaakt dat ze best ineen openbaar urinoir haar behoefte had kunnen doen. Een stortvloed aan kritiek volgde. Mensen waren pislink en gaven de vrouw gelijk. Conclusie: er moeten meer openbare toiletten komen in Nederland.

Ik geef toe. Ook ik heb me meer dan eens schuldig gemaakt aan wildplassen. Soms omdat er geen toilet in de buurt was maar veelal omdat de wel aanwezige toiletten te goor waren om ook maar met één voet te betreden laat staan om er met mijn billen bloot te gaan Dan liever de vrije natuur. Als vrouw zijnde is het toch al lastiger als de nood hoog is. De mannen in dit gezin plasten onderweg naar het vakantieadres gewoon in een leeg frisdrankflesje en gooiden dat bij de volgende pitstop gewoon weg. Mannen hebben geen bosjes nodig om hun blaas te legen en kunnen gewoon overal en nergens gaan staan zonder met de billen bloot te hoeven.

Niet dat dat mag natuurlijk maar het gebeurt. Een probleem wordt het pas als je betrapt wordt. Dat kan ook als man. Sterker nog. Het kan ook als koning. Onze schutterskoning van vorig jaar kan erover meepraten. Hij werd na een feestje ook ooit door de politie betrapt op wildplassen. Hij kwam er in eerste instantie middels een goed gesprek met een waarschuwing vanaf maar toen hij de agenten bij het weggaan iets te vrolijk (lees: met vloekwoorden) uitzwaaide, mocht hij alsnog met hen mee en heeft hij de rest van de nacht op het politiebureau doorgebracht. Een koning met een strafblad dus?!

Dat brengt me bij de vraag. Zou onze echte koning naast het feit dat hij ooit met een toiletpot gooide ook weleens naast het potje hebben gepiest?
Hij is tenslotte ook maar een mens. Hij gaat ook gewoon naar de wc zoals jij en ik.
Zou hij zich weleens schuldig hebben gemaakt aan wildplassen?
Dit en nog veel meer vragen spookten door mijn hoofd afgelopen woensdag
En toen de koning na alle plichtplegingen gewoon even een drankje kwam doen tussen de genodigden was het misschien ook maar goed dat er geen gelegenheid was tot een persoonlijk gesprek. Want daar was geheid gezeik van gekomen.

Fijne weekend allemaal