Omroep Lingewaard

Programma Fort Pannerden tijdens Open Monumentendagen 10 en 11 september…

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het Soldatenmuseum van Fort Pannerden in het kader van de Open Monumentendagen gratis toegankelijk voor bezoekers. In het Soldatenmuseum verzorgen spelers van Theater De Plaats uit Nijmegen ’s middags voorstellingen die het soldatenleven in het fort doen herleven. Het fort is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Fort Pannerden werd eerder dit jaar geopend na een complete herinrichting met nieuwe interactieve programma’s. Alles draait nu om ontdekken en beleven, door jong en oud. Auto’s kunnen geparkeerd worden op het nabijgelegen parkeerterrein waarna bezoekers via een gratis pendeldienst met TukTuks naar het fort gebracht worden.

Bezoekers zijn welkom in het stoere café-restaurant, kunnen binnenlopen in het bezoekerscentrum, de maquette van het fort bekijken of een spannende film zien over het fort en hoe het al circa 150 jaar de elementen trotseert. Wie wil genieten van het spectaculaire uitzicht, boven op het fort, loopt de trap op.
Het fort is een plek met vele verhalen. Tijdens beide Open Monumentendagen bieden de vrijwilligers van het fort op vertoon van een entreebewijs rondleidingen aan. De gids neemt bezoekers in groepjes mee door de duistere kamers en gangen en geeft toelichting op de militaire geschiedenis en wat de betekenis was in defensief opzicht. Vrijwilligers geven demonstraties bij het nagebouwde kanon, een van de topattracties van het fort. In het fort leren kinderen tijdens een leerzame speurtocht van soldaat Willem Derksen hoe het was om te leven in het donkere en koude fort.

Fort Pannerden is te vinden op een landtong in de Waal, in het hart van rivierlandschap de Gelderse Poort. Het fort is het meeste oostelijke van de 60 stoere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, en werd van 1869-1871 gebouwd. Soldaten konden van kilometers afstand zien of vijanden over de Rijn naderden. Ze moesten de toevoer van Rijnwater veilig stellen richting de Waterlinie. Fort Pannerden heet daarom wel ‘de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie’. Het fort ligt in het prachtige natuurgebied de Klompenwaard dat een grote waarde heeft als natuurgebied. Vanwege de geïsoleerde ligging kreeg de natuur vrij spel met een gevarieerde fauna en flora als resultaat. Het fort is een gewilde pleisterplaats voor fietsers en wandelaars.

Fort Pannerden, Waaldijk 1, 6686 MV Doornenburg. Parkeren op de grote Parkeerplaats aan de Pannerdenseweg. Tuktuks zorgen voor gratis vervoer naar het fort en terug vanaf de hoek Fortweg / Pannerdensch Kanaal. Met de fiets of wandelend legt men vanaf de grote P-plaats, circa 1200 meter af naar het fort. Entreeprijs: € 12,00. Kinderen 4 t/m 11 jaar € 8,50. Kinderen t/m 3 jaar gratis.
Theater de Plaats 2_Omroep