Omroep Lingewaard

PvdA Gelderland brengt werkbezoek aan Gelderse woon- en bouwsector

persbericht PVDA Gelderland

 

Op woensdag 1 juli brachten gedeputeerde Peter Kerris en Statenleden Jan Daenen en Mehmet Sahan een digitaal werkbezoek aan woningzoekenden en de Gelderse woon- en bouwsector. Centraal stond de vraag waar men momenteel tegenaan liep, maar ook wat er juist goed gaat. De online sessie van PvdA Gelderland werd gehouden om de politici inspiratie te geven om de woningmarkt in Gelderland zo toegankelijk mogelijk te maken voor de inwoners.

 

Aan het gesprek nam een brede vertegenwoordiging vanuit de sectoren deel, waaronder Johran Willegers van Bouwend Nederland en Janny Bax van FNV Bouw. Namens het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) Hoenderloo was Frank Daemen digitaal aanwezig. Hij uitte zijn frustraties jegens de gemeente Apeldoorn en de provincie Gelderland over het langdurige en ingewikkelde proces. Gedeputeerde Kerris vindt het erg vervelend dat deze groep jongeren uit Hoenderloo deze ervaring hebben. “Ik ken nog niet alle details van deze casus, maar neem dit graag mee om hier verder naar te kijken wat we kunnen doen om jullie, en anderen, op weg te helpen.”

 

De Rhedense wethouder Gea Hofstede opperde om een loket te openen om CPO-initiatieven op weg te helpen. “CPO’s kunnen die ondersteuning goed gebruiken. Zonder te veel regels erbij te verzinnen, anders duurt het straks nog jaren langer om een initiatief van de grond te krijgen.”

 

“Frank is een jongere en wil gewoon een huis. Om het dan samen met vrienden zo aan te pakken is een mooie oplossing” reageerde Luna Koops, voorzitter van de Jonge Socialisten. “Het probleem is echter groter dan deze casus alleen. Zo zijn de Nederlandse huizenprijzen enorm hoog. Het afgelopen jaar zijn we de €1000 huur gemiddeld per maand voorbijgegaan.” Volgens haar is er een groot tekort aan betaalbare woningen. “Er moet harder gewerkt worden om starters aan een betaalbaar dak boven hun hoofd te helpen. Dat begint bij de afschaffing van de verhuurderheffing.”

 

Deze opmerking kon op bijval rekenen van Esther Lamers, directeur-bestuurder van woningcorporatie Woonwaarts. “Dit grote bedrag moeten wij jaarlijks afdragen aan het Rijk. Het jammere hiervan is, is dat dit niet in de volkshuisvesting wordt geïnvesteerd, maar gewoon ergens in de schatkist komt.” Zij ziet meer nut in de verhuurdersheffing wanneer deze wordt gebruikt om woningbouwprojecten te versnellen. 

 

Statenlid Jan Daenen was erg te spreken over de online sessie. “Ik vond het fijn elkaar op deze manier te kunnen spreken en ik blijf graag in contact met alle deelnemers. Er is veel stof tot nadenken om tot concrete acties te komen de komende tijd.”

 

Dit betreft een persbericht van de PVDA Gelderland. De geuite meningen, visies, etc. zijn niet per definitie die van Omroep Lingewaard