Omroep Lingewaard

Re-integreren is meer dan dat …

Re-integreren is meer dan dat

“Ja… ik re-integreer momenteel. Ik zit bijna weer aan m’n uren”. Ik ‘hoor’ het mezelf ineens hardop zeggen. Gadver, ik schrik er van. Re-integreren oftewel ‘opnieuw ergens deel van uit gaan maken’/ oftewel ‘weer laten functioneren’. In mijn geval  (ik denk ik veel gevallen),  doel ik op het arbeidsproces. Ik probeer dus opnieuw deel uit te maken van mijn werk en van mijn collega’s, oftewel ik probeer weer te functioneren als werknemer.

Je zou denken dat het dit is. Dat dit woord zijn inhoud dekt.
Ik re-integreer als werknemer, maar ik realiseer me nu ook, dat er zoveel meer is dan dat.  Hoe zit het met re-integreren buiten het arbeidsproces? Want laat ik eerlijk wezen, werk is leuk en belangrijk maar niet ‘het’ allerbelangrijkste in mijn leven. Ik re-integreer nu op mijn werk als werknemer, als collega zijnde.  Maar buiten dat, re-integreer ik ook als moeder, als partner, als dochter, als zus en als vriendin.

Nooit bij stil gestaan, tot dit moment. Tot ik zelf onderuit ben gegaan. Wauw….. zo krijg je nog eens inzichten.

Ik hoop meerderen met mij.

Ingrid Verhaegh