Omroep Lingewaard

DE ROUTE NAAR HET PLUCHE…

Nog een weekje zitten we in spanning. Wie wordt de grote overwinnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in onze mooie gemeente? Wie mag het initiatief nemen tot het vormen van een nieuw college?
In het aantal partijen is niets veranderd. Kiezen uit negen mogelijkheden. En van die negen partijen hebben zes partijen ieder vier zetels!
Wilt u het nog spannender?
Wordt het links, rechts of het midden? Of één van de drie Lingewaardse lokale partijen die met scherp hebben geschoten op elkaar? Wellicht groeit de SP verder en grijpt het de macht.  Wie wil er dan meedoen met de familie Claassen?
Voor de twee kleinste partijen GL en PvdA, nu met 1 zetel in de raad, heb ik grote bewondering. Zowel bijenliefhebster Lianne Duiven als Maarten van den Bos hebben zich zeer kranig geweerd in de afgelopen vier jaar. Zij moesten van alle markten thuis zijn in hun éénmansfractie en deden dat met veel bravoure!
Maarten werd niet voor niets genomineerd voor raadslid van het jaar!
Terwijl landelijk de PvdA het moeilijk heeft, heeft van de Bos veel respect afgedwongen binnen de Lingewaardse gemeenschap en de raad. Gaat hij voor een verrassing zorgen? Als hij de ambitie heeft zou hij zo maar een geweldige wethouder voor Lingewaard kunnen zijn.
Overigens, de vergoeding van een raadslid is niet bijzonder hoog in relatie tot de uren die gemeenteraadsleden bezig zijn.
De laatste maanden heeft de onvrede binnen politiek Lingewaard toegeslagen. De opstelling van het huidige college in een aantal zaken zorgde voor veel reuring!
Er hebben zich 231 kandidaten beschikbaar gesteld om toe te treden tot de nieuwe gemeenteraad. Daarvan zijn er 71 vrouw. Veel te weinig!
Uit Huissen komen er 101, gevolgd door Bemmel met 59 kandidaten. De rest, Gendt 30, Doornenburg 18, Angeren 14 en Haalderen slechts 6. Twee uit Ressen en de verrassing komt van B06. Hun lijstduwer komt uit Eindhoven. Zal wel een familielid zijn om aan een record aantal kandidaten van 35 te komen! De langste lijst van alle partijen. Zinloos zoveel namen, het gros zie je nooit bij politieke avonden. Of is het een vorm van machtsvertoon?
Hebben in Eindhoven soms ook affiches van Frans Schut gehangen, zoals in het Zuidhollandse Wateringen?
Ik ben er zelf nog niet uit op wie ik ga stemmen. Twijfel tussen drie partijen. En daarbij komt dat ik mij na de verkiezingen aan ga melden bij de partij van mijn keuze. Voor het eerst in mijn leven lid van een politieke partij. Je bent nooit te oud om te leren, wil gewoon de andere kant van de streep ervaren!
En dan moet het er ook maar gelijk uit, dit heeft tot gevolg dat ik in de loop van april stop met mijn columns.
Wie weet staat er wel iemand te trappelen om de Lingewaardse politiek scherp te volgen en houden. Aan onderwerpen geen gebrek!
Ja, en dan dat gedoe om de strijd wie op het wethouderspluche komen. Een zware goed betaalde baan waar sterke schouders de verantwoordelijkheid moeten dragen.
Gaan we wellicht naar vijf wethouders met zoveel partijen in onze relatief kleine gemeente? Of misschien wel naar parttime wethouders met veel deelkennis en bestuurskwaliteit op gemeentelijk terrein.
Hoe dan ook, het gaat spannen!
Het huidige college wil dolgraag doorgaan. Geen plaats voor vernieuwing, wel voor incidenten zoals bijvoorbeeld het WMO gebeuren, geheimhouding op een WOB aanvraag en jarenlange discussie over de Dorpensingel. Het zijn zomaar wat voorbeelden. En dan heb ik het nog niet over het schenden van verkiezingsbeloften.
Het is opvallend hoe gelijkgezind de partijen op dit moment denken over veel onderwerpen. Vanavond is het lijsttrekkersdebat van de Gelderlander in de Theaterkerk van bestuurshoofdstad Bemmel. Het zou zomaar heel saai kunnen worden door die gelijkgezindheid!
Als één van de huidige coalitiepartijen de verkiezingen wint is de kans levensgroot dat de VVD, CDA, LBL en LingewaardNu doorgaan en zien we drie van de vier wethouders terug. Theo Peren heeft al kenbaar gemaakt te stoppen als wethouder. Maar hij staat nog wel op nummer 2 bij het CDA. Verlenging voor Witjes, Janssen en de verguisde Sluiter ligt dan voor de hand.
Of denkt de kiezer daar volgende week anders over?
Wethouder Theo Janssen staat als nummer 2 op de lijst van LingewaardNU in de schaduw van Joop Janssen. Deze heeft echter te kennen gegeven niet te gaan voor het wethouderschap! Strategische zet?
B06 voorman Frans Schut veroordeelt in zijn promotiefilm drie van de vier partijen van de huidige coalitie, VVD, CDA en LBL.
Zeer opvallend laat Schut LingewaardNu (Theo Janssen) ongemoeid! Het lijkt Schut’s enige kans om het wethouders pluche te heroveren. De aanvallen van Schut op de hele coalitie waren heftig. Strategie zal wel ten grondslag liggen aan deze switch richting Theo Janssen.
Hoe dan ook, het zou voor Lingewaard goed zijn als een niet coalitiepartij de verkiezingen wint!
Verandering kan geen kwaad. De echte Huissense lokale partijen liggen onder vuur.
Hoe de uitslag ook zal worden, op voorhand feliciteer ik die partij alvast!
De kiezer bepaalt volgende week gewoon wie de ROUTE NAAR HET PLUCHE mag betreden!
En niemand anders, laat je stem niet verloren gaan!
Wellicht tot vanavond bij het lijsttrekkersdebat. Als alle 291 kandidaten komen is de Theaterkerk al vol!