Omroep Lingewaard

Wat schaft de pot; Uniek Lingewaards kookboek met ouderwetse recepten

fienBinnenkort verschijnt er een bijzonder kookboek getiteld: Wat schaft de pot? In dit boek geven 50 oma’s uit de gemeente Lingewaard een ouderwets gerecht prijs.

Dit kookboek is samengesteld door de schrijver Michel Bongers uit Bemmel en de fotograaf/vormgever Richard van Driel uit Doornenburg. Zij benaderden oma’s uit de dorpen Bemmel, Haalderen, Gendt, Doornenburg, Angeren en Huissen met het verzoek een eenvoudig oud (streek)gerechtje te maken. De animo hiervoor was groot. De oma’s zijn met het gerecht en het recept op de foto gezet samen met een aantal kleinkinderen. Enkele oma’s poseren met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Van oudsher is de gemeente Lingewaard een echt fruitgebied. En dat komt ook in het boek terug. Appeltaart, smoutappelen, bloedworst met een appeltje, kersenpannenkoek, griesmeelpap met bessensaus, pruimentaart van Eldense Blauwe, knoebelspap (kruisbessen), gestoofde peertjes, het zijn zomaar een paar gerechten die in het kookboek staan.

Maar ook de bekende stamppotjes met de traditionele stukjes vlees ontbreken niet. Het misschien wel bekendste Lingewaardse stamppotje is Hete bliksem, een appel/aardappel-gerecht dat zijn naam dankt aan het feit dat dit gerecht veel vocht bevat. Gekookt vocht houdt lang de warmte vast. Wie te snel een hap van de Hete bliksem neemt, loopt kans het verhemelte te verbranden waarmee de naam verklaard is.

Wat schaft de pot? is mede mogelijk gemaakt door ambachtsslagerij Buurman en Jumbo Scheperkamp in Bemmel. Het boek is vanaf zaterdag 15 oktober op deze plekken verkrijgbaar en bij de regionale boekhandels.