Omroep Lingewaard

Gebruik bescherming tijdens het skaten en skeeleren

Nederland heeft de afgelopen weken massaal de skeelers en de skates tevoorschijn gehaald. Doordat sportclubs en verenigingen gesloten zijn door het coronavirus, is skeeleren voor veel mensen de perfecte manier om toch een sportief rondje te maken in de buitenlucht. Skaten is op dit moment hartstikke populair.

Alleen is er bij het skeeleren op de weg de kans altijd aanwezig om een blessure of ander letsel op te lopen. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. Om de kans op blessures en ander letsel zo klein mogelijk te maken, is het verstandig om op te vallen in het verkeer en gebruik te maken van bescherming: het gebruik van pols-, knie- en elleboogbeschermers en een helm.

De bescherming van een helm 

Of je nou op de openbare weg skeelert, in de achtertuin of op de parkeerplaats, bij het skaten is het van groot belang dat je een helm draagt. Juist ook als je niet zo hard gaat. Net als bij wielrennen ontstaan de vervelendste blessures vaak als je bijna stilstaat. Een klap komt dan meestal harder aan en je ligt meteen stil. Als skater ben je kwetsbaar op de weg. Je bent altijd afhankelijk van de ondergrond en het overige verkeer. Het dragen van een helm maakt de kans op hoofdletsel bij een valpartij stukken kleiner. Vergeet het dragen van een helm dus niet.

 

Pols-, knie- en elleboogbeschermers

De meestvoorkomende blessure bij inlineskaters is een blessure aan de pols. Het gaat dan voornamelijk om botbreuken. De handen en de pols zijn meestal de eerste schokbrekers bij een valpartij en ook nog eens erg kwetsbaar. Het is wetenschappelijk bewezen dat polsbeschermers op een effectieve manier polsletsel helpen voorkomen. Zonder polsbescherming loop je meer dan 10 keer zoveel risico op een polsblessure.

 

Kleding

Wanneer je in het verkeer gaat skaten is het verstandig opvallende kleding te dragen, liefst fluorescerende kleuren. Er zijn ook reflecterende banden verkrijgbaar. Deze banden kun je over je kleding heen dagen. Als skater gedraag je jezelf in het verkeer vaak als een fietser. Naast opvallende kleding en reflecterende banden is het, net als voor een fietser, belangrijk dat je verlichting draagt als je gaat skaten in de schemering of het donker. Voor skaters (en ook hardlopers) zijn er speciale armbanden met verlichting die je kunt dragen.

En vind je na de coronacrisis het skeeleren zo leuk dat je dat wilt blijven doen, dan kun je bijvoorbeeld bij de Sprinters in Bemmel training krijgen o.l.v. ervaren trainers.

Informatie:  skeeleren@boddesprinters.nl en www.boddesprinters.nl

Let op: houd je bij het skaten/skeeleren aan de richtlijnen van het RIVM. Ga bij voorkeur alleen op pad en houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen.